«Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 έχουμε πλεονασματικό αγροτικό ισοζύγιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «υπάρχει κατάχρηση των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση» και ζήτησε από όλους να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα ανέφερε πως «είναι μια δύσκολη απόφαση το άνοιγμα της αγοράς», ενώ επισήμανε ότι «πρέπει να αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών».

Αναφορικά με τη βίλα που φέρεται να νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στα Λεγραινά στο Σούνιο, ο υπουργός τόνισε πως «όλα τα πολιτικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση του πόθεν έσχες και η κυβέρνηση ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει διευκρινίσεις ως προς το ζήτημα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».

Ακόμη ο κ. Βορίδης επισήμανε πως «έχει σημασία να πει και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που του ενοικιάζει το σπίτι».

Τέλος τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει σε ένα πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Φέτος με στοιχεία Σεπτεμβρίου, μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε για πρώτη φορά πλεονασματικό αγροτικό ισοζύγιο δηλαδή εισαγωγές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ήμασταν το Σεπτέμβριο στο συν 227 εκατομμύρια και για να καταλάβετε τη διόρθωση που έχει γίνει και τη βελτίωση στον πρωτογενή τομέα το 2009 το ισοζύγιό μας αυτό ήταν ελλειμματικό 2 δις 600 εκ. και τώρα γυρίσαμε σε πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα γίνει κατάχρηση των αδειών μετακίνησης για τις συγκομιστικές εργασίες ενόψει των Χριστουγέννων, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Οι συγκομιστικές εργασίες είναι πραγματικές, αυτή τη στιγμή έχουμε 350 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είναι ελαιοκαλλιεργητές, η ελαιοκαλλιέργεια είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον τόπο μας άρα προφανώς κάποιοι έπρεπε να πάνε να μαζέψουνε τις ελιές και οι ελιές έπρεπε να μαζευτούν. Προφανώς υπάρχει μια απόπειρα καταχρήσεως σε διάφορα μέτρα τα οποία παίρνει η κυβέρνηση και για αυτό κατ’ έπανάληψη έχουμε πει ότι κάθε μέτρο το οποίο παίρνουμε μπορεί να αποτελέσει σημείο κατάχρησης. Ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε αυτό δεν είναι να το απαγορεύσουμε είναι να προσπαθούμε να ελέγχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αν κάποιος το παραβιάζει. Άρα συμβουλεύουμε την τήρηση των μέτρων».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Προφανώς θα πρέπει να δούμε πως το εκτιμούν το ζήτημα του κινδύνου διάδοσης οι ειδικοί και νομίζω ότι μελετούν πάνω σε αυτό, πάντως είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και μια δύσκολη απόφαση. Ούτε είναι εύκολο να πεις ότι θα κάνω Χριστούγεννα με τελείως κλειστή την αγορά και συνεχίζουμε με τα πάντα κλειστά, και πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ότι αν ανοίξει η αγορά λόγω και του χριστουγεννιάτικου πνεύματος και κλίματος θα είμαστε όλοι έξω ή εν πάση περιπτώσει κάποιοι θα είναι έξω και δεν θα τηρούνε αυτά που πρέπει να τηρήσουνε».

Αναφορικά με τη βίλα που φέρεται να νοικιάζει ο κος Τσίπρας στο Σούνιο, σημείωσε: «Τα πολιτικά πρόσωπα όπως και άλλοι φορείς του δημοσίου έχουν υποχρέωση δηλώσεων ποθεν έσχες και οι δηλώσεις τους αυτές πρέπει να είναι ακριβείς σε ότι αφορά την περιουσιακή τους κατάσταση και τη χρήση των χρημάτων. Άρα εκείνο το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να δώσει κάποιες διευκρινήσεις ως προς το ζήτημα των δηλώσεων του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό, θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να πει «εγώ έχω δηλώσει τη συγκεκριμένη μίσθωση, η συγκεκριμένη μίσθωση είναι καταχωρημένη εκεί και τελείωσε το θέμα». Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο απλό και γρήγορο πράγμα για να τελειώνουν αυτές οι συζητήσεις. Με ρωτάτε αν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση. Η συζήτηση αυτή μόνο έχει νόημα ως προς την ενδεχόμενη υποκρισία δηλαδή αν κάποιος βγαινει και κλαίει και οδύρεται για τη δυστυχία του λαού και είναι αυτός ο οποίος στο παραμικρό ξαμολάει διάφορα κομματικά μαντρόσκυλα του προκειμένου να ανακαλύπτουν μη υπαρκτά σκάνδαλα γιατί όλο αυτό υποτίθεται ότι δλίνει την τεράστια μάχη για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος υπέρ των φτωχών εκεί γεννάει ένα ζήτημα στο κατά πόσο αυτή η στάση του συνάδει με έναν πολυτελή βίο. Αυτό όμως είναι περισσότερο ένα ηθικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την υποκρισία του κ. Τσίπρα και σε ότι αφορά την υποκρισία του κ. Τσίπρα νομίζω ότι είναι τεκμηριωμένη από χιλιάδες άλλα πράγματα».

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι από τι μια μεριά θα είναι μια Δεξιά η οποία θα είναι το απαύγασμα της αστικής ευγενείας επομένως θα μας λούζει, θα μας ξεφτιλίζει, θα λεει ψεύδη, θα διακινεί τα πάντα αλλά η Δεξιά και οι άνθρωποί της αγέρωχοι θα «τρώνε» όλο αυτό το πράγμα χωρίς να απαντήσουν για τίποτα ποτέ. Δεν πάει έτσι γιατί όταν ανοίγεις αυτό το πράγμα και αρχίζεις και λες για παράδειγμα οι Βερσαλλίες, το σπίτι του Βολταίρου ή όταν αρχίζεις και λες το πήρε με χρηματοδότηση από ύποπτη τράπεζα. Είναι μια τράπεζα καθόλα νόμιμα και έχουν γίνει τα απολύτως νόμιμα. Όποιος επιλέγει αυτό το δρόμο πολιτικής αντιπαράθεσης, και είναι σίγουρο ότι η ΝΔ δεν το έχει επιλέξει, αλλά όποιος επιλέγει αυτό το δρόμο πολίτικής αντιπαράθεσης, είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να αμολάς εσύ όλο αυτόν τον οχετό και οι άλλοι να σου λένε τι καλός που είστε κύριε και σας ευχαριστούμε, να είστε καλά!», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν έχει σημασία να πει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που του νοικιάζει το σπίτι, απάντησε: «Προφανώς, όλα αυτά έχουν σημασία για να διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά είναι πραγματικά, δεν έχουν στοιχεία εικονικότητας. Και το ενοίκιο είναι βασικό στοιχείο γιατί έχει σχέση με το πόθεν έσχες. Θεωρώ από τη στιγμή που εγείρεται ζήτημα οφείλει ο κ. Τσίπρας ο οφείλει προς την κυβέρνηση και προς τα αρμόδια όργανα που κάνουν αυτό τον έλεγχο να δώσει τις απαντήσεις».

Αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει για ένα κοκτέιλ κυρώσεων το οποίο δεν θα είναι light και είναι ένα κανονικό κοκτέιλ. Η γραμμή που από ότι καταλαβαίνω προωθεί η Γερμανία που είναι να υπάρξουνε κυρώσεις που να έχουνε χαρακτήρα προσώπων δηλαδή να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις σε πρόσωπα, δεν είναι η καλή γραμμή. Εγώ θέλω ή εταιρείες ή θέλω κράτη. Θεωρώ ότι πρέπει να επιμείνουμε και νομίζω ότι διαμορφώνονται και συμμαχίες και θεωρώ ότι και η Γερμανία βήμα–βήμα και δύσκολα αλλά εν πάση περιπτώσει και αυτοί θα φτάσουνε σε κάποιο σημείο... Δεν ξέρω ακριβώς τη δέσμη την οποία προωθεί ο κ. Δένδιας από πλευράς κυρώσεων, ξέρω όμως ότι η θέση μας είναι ότι θα πρέπει οι κυρώσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές κα να μην έχουν συμβολικό χαρακτήρα».