«Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και η μείωση ενοικίου και θα βγάλουμε νέο γύρο εγγυημένων δανείων», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το πλαφόν στην τιμή των τεστ για τον κορονοϊό δεν θα μπορούσε να είχε θεσμοθετηθεί νωρίτερα , ενώ προαναγγέλλει ότι στη «fast track» διαδικασία αδειοδότησης θα ενταχθεί και ο τουρισμός.

Ποιος είναι επί του παρόντος ο σχεδιασμός για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης;

Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Για να εφαρμοστεί όμως το οποιοδήποτε σχέδιο, θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέπει η κατάσταση της πανδημίας. Οπως είδατε από την απόφασή μας για το άνοιγμα των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, μέλημά μας είναι να ανοίξουμε πρώτα εκείνα τα καταστήματα που πουλάνε εποχικά είδη. Ολα θα γίνουν όταν και όπως πρέπει.

Είναι στον σχεδιασμό σας περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών;

Ασφαλώς όσο συνεχίζεται το lockdown θα συνεχίζονται και τα μέτρα στήριξης. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και η μείωση ενοικίου και θα βγάλουμε νέο γύρο εγγυημένων δανείων. Ολα τα μέτρα που έχουμε μέχρι σήμερα θα τα αξιοποιήσουμε εφόσον το lockdown θα γίνει.

Πότε θα είναι διαθέσιμο, σε ποια τιμή και σε πόσο μεγάλη ποσότητα το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορονοϊό;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε στη φάση που οι επιστήμονες που έχουν κάνει την εφεύρεση είναι σε επαφή με τη βιομηχανία για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τις τιμές. Όταν θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, θα σας το πούμε. Πάντως, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα αποτέλεσμα.

Το πλαφόν στην τιμή των τεστ για τον κορονοϊό θα µπορούσε να είχε θεσπιστεί νωρίτερα; Μπορεί να δούµε πλαφόν και σε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται µε τον κορονοϊό;

Κατ’ αρχάς, το πλαφόν δεν µπορούσε να έχει θεσπιστεί νωρίτερα, καθόσον πριν θεσπίσεις το πλαφόν πρέπει να είσαι βέβαιος ότι η αγορά έχει αρκετά διαθέσιµα τεστ από πολλές εταιρείες, ώστε, εάν το πλαφόν αναγκάσει κάποια από αυτές να σταµατήσει να πουλάει στην Ελλάδα, να µη µείνουµε χωρίς τεστ. Αρα, πρώτα πρέπει να έχουµε ως σκέψη την επάρκεια της αγοράς και µετά τη διατίµηση. Και γενικά τη διατίµηση θα µπορούσαµε να την έχουµε αποφύγει, αν η αγορά είχε καταφέρει εκεί να αυτορρυθµιστεί. ∆υστυχώς, αυτό δεν συνέβη. ∆υνητικά, για κάθε πράγµα που είναι υγειονοµικού ενδιαφέροντος µπορεί να µπει διατίµηση. Με τον νόµο που ψηφίσαµε στις 28 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης µπορεί να βάλει διατίµηση σχεδόν σε κάθε είδος και σε κάθε υπηρεσία. Σας δηλώνω όµως ότι αυτή τη νοµοθετική εξουσιοδότηση που µου έχει δώσει η Βουλή θέλω να τη χρησιµοποιήσω µε πολύ µεγάλη φειδώ και περίσκεψη.

Έγιναν λάθη που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσµάτων πανελλαδικά στο δεύτερο κύµα της πανδηµίας του κορονοϊού και ποια είναι αυτά;

Μετά Χριστόν προφήτες µπορεί να είµαστε όλοι. Ξέροντας αυτά που ξέρεις σήµερα, πολλές αποφάσεις που θα έπαιρνες χθες µπορεί να ήταν διαφορετικές. Οµως, εµείς οι ιστορικοί το πρώτο που µαθαίνουµε είναι να κρίνουµε κάθε απόφαση στον ιστορικό της χρόνο. Η κυβέρνηση θέσπισε ένα µοντέλο, µια επιτροπή λοιµωξιολόγων και µία συγκεκριµένη δοµή, που οδηγούσε στις αποφάσεις. Ακολουθήσαµε σε κάθε βήµα και συζητήσαµε σε κάθε βήµα όλες µας τις αποφάσεις µε την επιτροπή. ∆εν αισθάνοµαι ότι έχουµε κάνει ένα κρίσιµο λάθος. Το δεύτερο κύµα της πανδηµίας χτύπησε µε πολύ µεγάλη σφοδρότητα όλη την Ευρώπη. Σε καµία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα µπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Έχετε «στα σκαριά» επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα; Εκτιµάτε ότι µετά τη Microsoſt θα ακολουθήσουν και άλλες µεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό µε επενδύσεις στη χώρα µας;

Κίνητρα θεσπίζουµε συνέχεια. Μειώνουµε τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές, µειώνουµε τους φόρους για όποιον έρχεται από το εξωτερικό στην Ελλάδα κ.λπ. Aρα, συνεχώς είµαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Ακόµα και η νοµοθεσία µας για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων ή για την επιτάχυνση των δηµόσιων συµβάσεων αποτελεί στην πραγµατικότητα επενδυτικό µέτρο. Ηδη, µετά τη Microsoſt έχει έρθει η Digital Realty, η Pfi zer ανακοίνωσε και νέα µεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και έπονται και άλλες. Αρα, έχουµε πραγµατικά πολύ µεγάλη επιτυχία στον τοµέα των άµεσων ξένων επενδύσεων.

Πόσο επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων µε το νοµοσχέδιο που εγκρίθηκε τις προάλλες από το Υπουργικό Συµβούλιο; Ποιες άλλες αλλαγές έρχονται µε το νοµοσχέδιο αυτό;

Το νοµοσχέδιό µας σε µια σειρά κλάδων, όπως είναι η εκπαίδευση, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι ναυαγοσώστες και πολλοί άλλοι κλάδοι της αγοράς, περνά από τη φάση της έγκρισης στη φάση της γνωστοποίησης. ∆ηλαδή, ιδρύεις την επιχείρησή σου, γνωστοποιείς ότι την ιδρύεις και µετά η υπηρεσία σού κάνει έλεγχο για το αν έχεις ακολουθήσει τα προβλεπόµενα εκ του νόµου βήµατα. Με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, η ίδρυση µιας επιχείρησης γίνεται αυτόµατα και, φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως παραδείγµατος χάριν ο τουρισµός.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 5/12