Σοβαρή μείωση των τιμών έχει φέρει το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως τονίζει στα «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

78

Πέτυχε να μειώσει τις τιμές το «καλάθι του νοικοκυριού» και σε ποιον βαθμό; Ως «επικοινωνιακή φιέστα» το χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις προάλλες. Έχουν μπει πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ που παρανόμησαν;

Τα ακριβή νούμερα δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, είναι όλα καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα του e-Καταναλωτής. Σύμφωνα με αυτά, στα 2/3 των προϊόντων έχουμε σταθερή τιμή επί έξι συνεχείς εβδομάδες και στο υπόλοιπο 1/3 έχουμε κατά βάση μειώσεις και ελάχιστες αυξήσεις. Για να καταλάβετε, η μέση αξία του «καλαθιού του νοικοκυριού» ξεκίνησε στα 128 ευρώ. Θα έπρεπε τώρα, με βάση τον πληθωρισμό, να είναι πάνω από 140 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, είναι στα 100 ευρώ. Άρα, δεν έχουμε απλώς συγκράτηση των τιμών, όπως εμείς ελπίζαμε, αλλά έχουμε σοβαρή μείωση των τιμών. Αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Δεν είναι υποκειμενικό ζήτημα, είναι καθαρά αντικειμενικό. Δεν έχει να κάνει με δημοσκοπήσεις, ούτε έχει να κάνει με το αν κάποιος μας συμπαθεί ή όχι. Έχει να κάνει με το τι πουλάνε τα σούπερ μάρκετ. Στο «καλάθι», λοιπόν, έχουμε μεγάλες μειώσεις τιμών. Αυτές οι μεγάλες μειώσεις τιμών έχουν επηρεάσει πάρα πολύ και τα προϊόντα έξω από το «καλάθι» και, για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες, υπάρχει σαφής συγκράτηση των τιμών και αναβολή -προσέξτε, δεν λέω για πάντα- στην επιβολή αυξήσεων σε μια σειρά προϊόντων, προφανώς φοβούμενοι ότι θα χάσουν τους πελάτες τους προς το «καλάθι».

Δεύτερον, έχουμε εντοπίσει ελάχιστες περιπτώσεις με παρανομίες σε ορισμένα είδη αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή η ΔΙΜΕΑ έχει στείλει τις εκθέσεις ελέγχου και αναμένει τις έγγραφες εξηγήσεις τους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, εφόσον οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές, θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Ποια άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε για να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ακρίβειας;

Κάθε μέρα σκεφτόμαστε κάτι καινούργιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το «καλάθι των εορτών» ήταν κάτι καινούργιο. Το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» ήταν κάτι καινούργιο. Η «επιταγή ακρίβειας» είναι κάτι καινούργιο. Όσο μας επιτρέπουν ο Προϋπολογισμός και η ανάπτυξη της χώρας, που πηγαίνει πάρα πολύ καλά, τόσο επιστρέφουμε στους πολίτες αυτά που μπορούμε. Αλλά, να θυμάστε, το 2023 θα είναι μια χρονιά με μικρότερη ανάπτυξη, καθ' όσον η άνοδος των επιτοκίων φρενάρει την οικονομία.

Το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό φέρνει στην επιφάνεια κατηγορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, από τη μια, και για ρατσισμό κατά των Ρομά, από την άλλη. Ποια είναι η δική σας θέση;

Κατ’ αρχάς, το περιστατικό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Ένα δεκαεξάχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει. Εύχομαι ολόψυχα να ζήσει, να γίνει γρήγορα καλά και να γυρίσει στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Δεν πρέπει να σπεύδουμε, όμως, με την πρώτη ευκαιρία να «πυροβολούμε» όλη την Αστυνομία. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε σίγουρα δεν ξεκίνησε να πάει στην υπηρεσία του εκείνο το βράδυ με σκοπό να πυροβολήσει. Έγινε μια καταδίωξη. Τα πραγματικά περιστατικά θα τα δείξει η έρευνα της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν παρεμβαίνω σε μια τέτοια, εν εξελίξει έρευνα. Όμως, από την άλλη, δεν δέχομαι ο κ. Τσίπρας να επιτίθεται στην Ελληνική Αστυνομία και να τους αποκαλεί δολοφόνους για μια ομολογουμένως κακιά στιγμή.

Οι υψηλές τιμές καυσίμων απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στις επιχειρήσεις διύλισης παρατηρείται «υψηλός βαθμός συγκέντρωσης» και «ιδιαίτερα αυξημένο περιθώριο κέρδους». Σχεδιάζει κάποια θεσμική ή νομοθετική παρέμβαση το Υπουργείο Ανάπτυξης;

Η έρευνα που ξεκινάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντάσσεται στις δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, όχι κατ’ εντολήν του υπουργού προφανώς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απολύτως ανεξάρτητη, αλλά εποπτεύεται από το παρόν υπουργείο. Ούτως ή άλλως, η ΔΙΜΕΑ κάνει συνεχώς ελέγχους στα πρατήρια και τα διυλιστήρια, δύσκολο όμως να υπάρχει πλήρες πόρισμα από εμάς, καθ' όσον η τιμή των καυσίμων είναι πολυσύνθετη εξίσωση και τα διυλιστήρια έχουν τελείως δικό τους τρόπο λειτουργίας.

Πότε πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές; Σας ανησυχεί η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος στην πρώτη κάλπη, αφού υποστηρίζετε πως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης;

Από την αρχή της τετραετίας, κάθε φορά που το ζήτημα των πρόωρων εκλογών επανερχόταν στον δημόσιο διάλογο, έλεγα ότι η χώρα μας πρέπει να γίνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, και στις κανονικές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Άρα, η γνώμη μου παραμένει ίδια. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής μας θητείας. Τώρα, από την ώρα που θα φτάσουμε στο 2023 και είμαστε έναν, δύο ή τρεις μήνες προ της συνταγματικής μας θητείας, προφανώς και αυτό δεν θεωρείται πρόωρη προσφυγή. Άρα, από το 2023 και μετά πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία.