Αποτελούν τους δύο πρωταγωνιστές της «μάχης» της χώρας μας κατά του COVID-19, που έχουν αφιερώσει όλους τους μήνες της πανδημίας τις δυνάμεις τους, συντονίζοντας την όλη διαδικασία.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για ένα θέμα που διαψεύστηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά αξιοποίησε αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να θολώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης έναντι του κορονοϊού.

Ο λόγος για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι παρεμβαίνουν στα «Π» για τις αιτιάσεις δημοσιευμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, η Π.Π. μαζί με τον ΕΟΔΥ, δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων», σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ο κ. Αρκουμανέας τονίζει ότι «τα ιδανικά του Οργανισμού είναι η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγει».

Άρθρο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Να µην υποτιµάται η µεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται

Εκτός πραγµατικότητας βρίσκονται οι αιτιάσεις για τη µέθοδο καταγραφής των κρουσµάτων κορoνοϊού, για την οποία πολύς λόγος έγινε τις προηγούµενες ηµέρες επ’ αφορµή δηµοσιευµάτων. Oχι µόνον δεν υπάρχουν «διπλά βιβλία», αλλά ούτε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα κάποιο «παράλληλο» σύστηµα καταγραφής. Ποτέ, εξάλλου, δεν υπήρξε η παραµικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο και είναι ιδιαίτερα άδικο να παραγνωρίζεται -ακόµα και να απαξιώνεται- η συστηµατική δουλειά των στελεχών του ΕΟ∆Υ, που έχουν επιφορτιστεί τόσους µήνες τώρα µε το επίπονο έργο της εξαντλητικής παρακολούθησης της πορείας της πανδηµίας στη χώρα µας.

Εδώ και σχεδόν δέκα µήνες, εξάλλου, όλα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του κορονοϊού κοινοποιούνται στην ΓΓΠΠ και ανακοινώνονται σε καθηµερινή βάση, µε την ενηµέρωση από τον ΕΟ∆Υ στις 18.00. Μια ενηµέρωση αναλυτική, για την οποία είµαι σίγουρος ότι µοχθούν καθηµερινά δεκάδες άνθρωποι. Οπως δεκάδες άνθρωποι µοχθούν καθηµερινά στο υπουργείο Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στα νοσοκοµεία µας, στην πρώτη γραµµή της µάχης, για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να αντιµετωπίσουν τις συνέπειές του.

Βρισκόµαστε σε µια πολύ κρίσιµη καµπή, καθώς τώρα περιµένουµε να δούµε τους καρπούς των θυσιών που όλοι µας έχουµε κάνει. Περιµένουµε τη βελτίωση της εικόνας της διασποράς του ιού, τα αποτελέσµατα του lockdown, που ήδη δείχνει σιγά-σιγά να αποδίδει, περιµένουµε να δούµε το σύστηµα Υγείας της χώρας να αποφορτίζεται, ώστε να επιστρέψουµε σταδιακά, µε πολλή προσοχή, µε σύνεση και ασφάλεια, σε µια σχετική κανονικότητα.

Σε αυτή την αναµονή της ελπίδας, ας µην υποτιµάται, λοιπόν, η προσπάθεια που καταβάλλεται, ας µην επενδύουν κάποιοι σε τοξικότητες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή του αγώνα, η Πολιτική Προστασία, µαζί µε τον ΕΟ∆Υ, µε το υγειονοµικό προσωπικό, µε τους λοιµωξιολόγους, µε όλους όσοι καθηµερινά δουλεύουν για την αντιµετώπιση της πανδηµίας, δεν είναι και δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείµενο πολιτικών σκοπιµοτήτων, ούτε είναι δυνατό να υπονοµεύεται η δουλειά τους, που, εντέλει, δεν έχει άλλον στόχο από την προάσπιση της δηµόσιας υγείας και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Άρθρο του Προέδρου ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Ανταποκριθήκαµε µε αίσθηµα ευθύνης και αυταπάρνησης

Είναι πολύ σηµαντικό, εν µέσω µιας καταιγιστικής οµοβροντίας διασποράς ψευδών ειδήσεων, ως πρόεδρος του ΕΟ∆Υ να ξεκαθαρίσω µερικά πράγµατα. Από το καλοκαίρι του 2019 επιχειρείται µια ουσιαστική αναδιοργάνωση τόσο σε επιστηµονικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας. Ακριβώς πάνω στον ρόλο που του έταξε ο Νοµοθέτης και δεν είναι άλλος από την προαγωγή και την προστασία της δηµόσιας υγείας της χώρας. Και καταφέραµε πολύ γρήγορα να δοµήσουµε µια νέα ταυτότητα, η οποία σφυρηλατήθηκε στη συνείδηση των πολιτών βασισµένη πρώτιστα στην εµπιστοσύνη.

Στα πρώτα βήµατα αυτού του εγχειρήµατος κληθήκαµε να αντιµετωπίσουµε µια µοναδική πρόκληση, µια πανδηµία που ταλαιπωρεί µήνες τώρα ολόκληρο τον πλανήτη, διαµορφώνοντας πρωτόγνωρες για όλους µας συνθήκες οικονοµικές, κοινωνικές, υγειονοµικές.

Επιφορτισµένοι µε αυτό ακριβώς το βάρος της καταστατικής µας ευθύνης, ανταποκριθήκαµε άµεσα και δηµιουργήσαµε, µεταξύ άλλων, το πρωτοποριακό πρόγραµµα των Κινητών Οµάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), που πλέον έχουν γίνει συνώνυµο µε τα τεστ και οι οποίες µας έδωσαν τη δυνατότητα να πραγµατοποιήσουµε εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για COVID-19 σε ολόκληρη την επικράτεια, δίνοντας το «παρών» και στα πιο µικρά χωριά της πατρίδας µας. Με τη χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάσαµε και αναπτύξαµε ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστηµα διαχείρισης των εκατοντάδων ΚΟΜΥ που επιχειρούν καθηµερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα, και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το πληροφοριακό σύστηµα διαχείρισης των ΚΟΜΥ µάς έδωσε µοναδικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Με αυτό καταγράφονται ηλεκτρονικά τα παρουσιολόγια των εκατοντάδων εργαζοµένων µας και διαχειριζόµαστε τα εκατοντάδες οχήµατά µας. ∆υστυχώς, όµως, από κάποιους παρουσιάστηκε ψευδώς ως παράλληλο σύστηµα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 και ως απόδειξη κάποιας δήθεν διπλής καταγραφής. Ανταποκριθήκαµε µε αίσθηµα ευθύνης και προσωπικής αυταπάρνησης, διαφυλάττοντας τα ιδανικά του Οργανισµού, που είναι η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγει και παραδίδει καθηµερινά στην επιστηµονική κοινότητα αλλά και στους Ελληνες πολίτες. Επειδή στον γονιδιακό κώδικα του Οργανισµού, στην καταστατική του επιταγή, ο ρόλος του είναι κυρίως να αποδεικνύει καθηµερινά πως τα δεδοµένα λέγονται έτσι επειδή ακριβώς είναι «δεδοµένα» και δεν αλλάζουν.

Ο ΕΟ∆Υ θα συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστα και έγκυρα επιδηµιολογικά στοιχεία στην Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων, η οποία για όλους εµάς στον Οργανισµό είναι η επιστηµονική µας οικογένεια και της οποίας η συµβολή είναι καθοριστική στην επιτυχηµένη αντιµετώπιση της πανδηµίας. Το µόνο που απαιτείται στην εξαιρετικά κρίσιµη παρούσα συγκυρία είναι να είµαστε ενωµένοι και απερίσ παστοι στην αντιµετώπιση της πανδηµίας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου