«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία .

«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα. Δεν θέλουμε να είναι ένας προκλητικός γείτονας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

«Δεν σταμάτησε εδώ, έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, μία γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Την οικονομική και την εμπορική φύση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διευκρίνισε μάλιστα πως για πρώτη φορά υπήρξε ομοφωνία για διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων σε πρόσωπα στην Τουρκία.

Ευχήθηκε μάλιστα ότι η γειτονική χώρα δεν θα παρερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής.

«Διαμορφώνεται μία άποψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε λύση. «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει υποβάλει το προσχέδιο της για το ταμείο ανάκαμψης και ελπίζουμε πως οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα ώστε να εκταμιευτούν άμεσα οι πρώτοι πόροι».

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου.

Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης». Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Πάνω από όλα η υγεία – Θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού

«Για όσο διάστημα χρειάζεται, ένα τρίμηνο τουλάχιστον θα κάνουμε χρήση των εργαλείων που έχουν αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», σημείωσε λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε το σωστό και επιβεβλημένο παρά το ότι γνώριζε πως θα έχει κόστος στην οικονομία.

«Πρώτα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας και λυπάμαι που δεν μειώθηκαν γρήγορα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ. Κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο αν και ξέραμε ότι θα έχει κόστος στην οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών. Βλέπω ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν βήματα προς τα πίσω που πρώτα άνοιξαν την αγορά. Θέλω να διαβεβαιώσω όσους πλήττονται ότι όπως η πολιτεία στάθηκε δίπλα τους θα συνεχίσει να το κάνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η χώρα έχει καταφέρει να προστατεύσει θέσεις εργασίας και την στήριξη των χαμηλόμισθων. Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Το click away ξέρω ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο των γιορτών αλλά είναι κάτι. Πρέπει να προσέξουμε διπλά αυτές τις μέρες έτσι ώστε το 2021 να μας βρει υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».