«Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά στους κληρονόμους για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 12 Δεκεμβρίου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φεηρ» με τους δμοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Τόνισε, μάλιστα πως έως τις 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν τα αναδρομικά και οι υπόλοιποι.

Για τα 800 ευρώ διευκρίνισε ότι «Ααφορούν την χρονική περίμετρο του Νοεμβρίου ενώ για το Δεκέμβριο είπε πως θα είναι 534 ευρώ και θα καταβληθούν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου»

«Υπάρχει μια κατηγορία 24.000 εργαζομένων σε αναστολή που δεν έχουν υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία τους», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς για το Δώρο Χριστουγέννων είπε ότι «α καταβληθεί από τους εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου», ενώ για το ποσό του δώρου που θα καταβάλει η πολιτεία ανέφερε πως «αυτή θα γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου».

Ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε πως κάποιοι –ευτυχώς λίγοι- που βγήκαν σε αναστολή δήλωσαν μεγάλα ποσά, ακόμα και πάνω 50.000 ευρώ, σε μισθούς και συντάξεις για να πάρουν μεγάλο δώρο.

Τόνισε ότι «μέσα στο 2021 θα δοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις ενώ οι συντάξεις θα βγαίνουν άμεσα».

Τέλος σημείωσε πως «μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά ώστε να δοθούν τα επιδόματα ανεργίας», ξεκαθαρίζοντας ότι «νέες 120 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών δεν θα υπάρξει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Βρούτση στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς πότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι από τα αναδρομικά συνταξιούχων που έκαναν οριστική δήλωση πριν τον Νοέμβριο,
ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες – πρόκειται για 172.222 περιπτώσεις που ανήκουν στα αναδρομικά τα οποία καταβάλουμε και καταβάλαμε στους συνταξιούχους- εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 17/12 η επιδίωξή μας θα είναι το τμήμα αυτών που έχουν ολοκληρώσει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Έχουμε δώσει τη δεύτερη προθεσμία γιατί υπάρχει και αρκετός πληθυσμός από δικαιούχους κληρονόμους, μέχρι 28 Φεβρουαρίου ώστε να ολοκληρώσουν τις υποβολές των ηλεκτρονικών εντύπων για να τους δώσουμε μες το Μάρτιο τα χρήματα που τους αναλογούν».

Για το επίδομα των 800 ευρώ, ο κ. Βρούστης διευκρίνισε: «Το επίδομα των 800€ αφορά τη χρονική περίμετρο του Νοεμβρίου και για κλειστές και για πληττόμενες επιχειρήσεις. Για το Δεκέμβριο ισχύει αυτό που έχουμε δρομολογήσει από το Μάρτιο, το ποσό είναι 534€ σε μηνιαία βάση αλλά λόγω Χριστουγέννων, για να δώσουμε ένα ενισχυμένο εισόδημα στους εργαζόμενους, το ποσό είναι 800€ αλλά αφορά τον Νοέμβριο αλλά η καταβολή του γίνεται το Δεκέμβριο. ...Μέχρι σήμερα ή αύριο το πολύ το σύνολο των εργαζομένων που θα έχει πληρωθεί είναι 675 χιλιάδες και το ποσό που θα πάρουν 440 εκατομμύρια μόνο για τον Νοέμβριο. Κατ’ αντιστοιχία κάνω μια προέκταση της σκέψης και του γεγονότος του Νοεμβρίου το ίδιο ποσό θα είναι και για τον Δεκέμβριο με τη διαφορά του δώρου.

ΔΗΜ.: Το ποσό του Δεκεμβρίου θα το πάρουν εντός του Δεκεμβρίου;

«Η επιδίωξη θα είναι κατ’ αντιστοιχία στις ίδιες προθεσμίες να γίνει και για το Δεκέμβριο. Δεν θα είναι εντός του Δεκεμβρίου γιατί όπως και το Νοέμβριο πληρώθηκαν πρώτα οι κλειστές τέλος Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου, το ίδιο θα επιδιώξουμε τέλος Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου οι κλειστές αλλά θα πάρουν το δώρο αλλά επειδή είμαι σίγουρος ότι από αύριο θα ακουστούν κάποια παράπονα. 24 χιλιάδες εργαζόμενοι του Νοεμβρίου, είτε κλειστών είτε πληττόμενων, δεν υπέβαλαν το έντυπο που είναι απαραίτητο στην ΕΡΓΑΝΗ με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν. Καλούμε αυτόν τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του, πρέπει να υποβάλλει την αίτηση, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ παραμένει ανοιχτό και για αυτούς οποτεδήποτε θα την κάνουν θα συγκεντρώνουμε έναν ικανό αριθμό από αυτούς τους εργαζόμενους και θα γίνονται εμβόλιμες πληρωμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, σημείωσε: «Το δώρο θα καταβληθεί από δύο πηγές, η πρώτη πηγή είναι των εργοδοτών, των επιχειρήσεων στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και αφορά τους εργαζόμενους για το διάστημα που εργάστηκαν πραγματικά στις επιχειρήσεις και θα είναι για το 8μηνο που έχει αναγωγή το δώρο, ο πραγματικός μισθός που έχουν πάρει. Το δεύτερο αφορά το ποσό του δώρου που θα καταβάλλει η πολιτεία. Το κράτος θα καταβάλλει το κομμάτι που του αναλογεί, τους 7 μήνες από τους 8 για το διάστημα που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή είτε σε πληττόμενες είτε σε κλειστές. Το 7 από τους 8 είναι απόλυτα δικαιολογημένο γιατί δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη του 8ου μήνα οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να καταβάλλουμε χρήματα που δεν γνωρίζουμε. Άρα για τους 7 από τους 8 μήνες το δώρο των εργαζομένων θα καταβληθεί από τις 21, και λέω από τις 21 γιατί τα λεφτά θα τα βάλουμε στις 21 αλλά πάντα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση στα συστήματα τα τραπεζικά. Από τις 21 Δεκεμβρίου εκτιμώ ότι θα τα πάρουν τα λεφτά τους μέσα σε μια –δύο μέρες, όλοι».

Αναφορικά με κάποιους εργοδότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συνεργασία και οι οποίοι δήλωσαν μεγάλους μισθούς για να πάρουν μεγάλο δώρο από την πολιτεία, διευκρίνισε: «Ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΡΓΑΝΗ... Εννοείται ότι από την ΕΡΓΑΝΗ το βρήκαμε, αν δεν υπήρχε η ΕΡΓΑΝΗ δεν θα μπορούσαμε να το δούμε ποτέ, και επειδή έπεσε στην αντίληψή μου και επειδή δεν είναι δια μέσου των αναστολών συμβάσεων εργασίας που τα ποσά είναι προκαθορισμένα αλλά διά μέσου του προγράμματος Συνεργασία που δεν είχε οροφή, έτσι ανεξέλεγκτα μπορούσε να επιλέξει ο κάθε ένας να βάλει ότι μισθό επιλογής ήθελε. Εντοπίστηκαν μισθοί υπέρογκοι οι οποίοι ξεπερνάνε τη λογική και την ηθική, 70 και 80 και 50 και 60 χιλιάδες μηνιαίως. Ευτυχώς δεν είναι πολλές περιπτώσεις αλλά υπάρχουν».

«Το σκεπτικό είναι πολύ απλό, τα χρήματα του Συνεργασία το μεγαλύτερο τμήμα, και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χρήματα, τα καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός δια μέσω του προγράμματος SURE από το υπουργείο Εργασίας του το πρόγραμμα SURE δεν είναι λεφτάς της Ευρώπης που έρχονται ανέξοδα, έρχονται και μπαίνουν ως δάνειο άρα θα τα πληρώσουμε όλοι κάποια μέρα. Και νόμιμο να είναι κάτι δεν είναι ηθικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνάει τη λογική ποσό 50,60,70,80 χιλιάδες μισθός. Ως όφειλα, παρά το νομιμοφανές, διέκοψα τις πληρωμές. Οι πληρωμές δεν θα γίνουν σε αυτά τα ποσά και θα γίνουν πάνω από το ποσό που αλλάζει πλέον με νόμο, με διάταξη που έχω πάει ήδη στη Βουλή, το ποσό θα αντιστοιχιστεί στο ύψος του μισθού που υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό αυτό είναι 6.500, πάνω από 6.500 δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η τροπολογία θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα. Μη διανοηθούν να υπάρξουν αντιδράσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα ποσά της επιστροφής από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, επισήμανε: «Εδώ και ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαρίσεις και του ’18 και του ’19, δεν θα ξανά υπάρξει πλέον μπλέξιμο και από 1η Ιανουαρίου ισχύει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έφερα εγώ που είναι πλέον οι ελεύθερες κατηγορίες άρα δεν θα ξανά υπάρξει μπλέξιμο. Ο κάθε ένας θα επιλέγει ελεύθερα τι θα πληρώσει. Δεύτερον για τις εκκαθαρίσει του ’18 επιστρέψαμε πέρυσι τα λεφτά και τώρα για του ’19 που είναι οι τελευταίες, 343 χιλιάδες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να πάρουν επιστροφή, γίνεται η εκκαθάριση αυτή τη στιγμή από τον e-ΕΦΚΑ μόλις γίνουν οι συμψηφισμοί ωφελούμενων και επιστροφών θα είμαστε έτοιμοι. Εκτιμώ ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα δώσουμε τα λεφτά με μεγάλη ασφάλεια. Τα λεφτά θα είναι πάρα πολλά και θα αφορούν δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

Για τον e -ΕΦΚΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Η κριτική που ασκείται οφείλεται σε μένα γιατί σήκωσα πολύ ψηλά τον πήχη. Σήκωσα πολύ ψηλά τον πήχη, έβαλα κανόνες απόλυτης διαφάνειας και δημιούργησα υψηλές προσδοκίες για όλους. Δικαιολογημένα ο πολίτης διεκδικεί να πάρει τη σύνταξη του. Αυτές οι συντάξεις που για 50 χρόνια δεν δινόντουσαν και έπρεπε να υπάρχει μια ταλαιπωρία 4-5-6 χρόνων θα είναι παρελθόν στο τέλος του ’21. Αν η ΕΡΓΑΝΗ και ο ΗΛΙΟΣ μείνουν στην ιστορία, ο ΑΤΛΑΣ θα μείνει δύο φορές στην ιστορία γιατί θα δίνει, και εσείς ως νέοι άνθρωποι θα πάρετε τη σύνταξη ψηφιακά σε δευτερόλεπτα. Η επαγγελματική κατηγορία των δημοσιογράφων από τον Δεκέμβριο του ’21 και μαζί με δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες ψηφιακά σε λίγα δευτερόλεπτα τη σύνταξη τους».

«Το Σεπτέμβριο του ’21 θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι μηχανικοί, και το Μάρτιο οι γιατροί, οι υγειονομικοί γενικά και οι συντάξεις αναπηρίας ψηφιακά σε ένα δευτερόλεπτο. Και τώρα το ερώτημα γιατί δημιουργείται αυτό το θέμα. Γιατί έτσι που σήκωσα την προσδοκία και λένε «ψηφιακή σύνταξη θα την πάω και εγώ» τη παίρνουν οι καινούργιοι όλοι και για τους παλιούς έχω να πω ότι από μόνο του το σύστημα σε 2-3 χρόνια θα έβγαζε τις συντάξεις τις παλιές, τις λιμνάζουσες ή τις εκκρεμείς όμως έχουμε αναδιοργανώσει όλο το σύστημα, θα δείτε νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσα στο Δεκέμβριο, είμαστε σε συνεννόηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να κάνουμε το θαύμα, το άλμα, τον άθλο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στο 2021. Ο μέσος όρος καταβολής των συντάξεων ήταν κάποτε 3 χρόνια, είναι στα 2 σήμερα, στο τέλος του ’21 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς κύριες συντάξεις άρα οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα στο τρίμηνο, το 85% θα βγαίνει σε δευτερόλεπτα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το επίδομα ανεργίας, δήλωσε: «Πάρα πολύς κόσμος κυρίως του επισιτισμού και του τουρισμού δεν πήρε τα απαιτούμενα ένσημα, είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε πριν ενάμιση με δύο μήνες, είναι ηδη νόμος του κράτος μειώθηκαν τα ένσημα για τις κατηγορίες από 100 σε 50 αλλά έρχεται και άλλη μια κατηγορία που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, που μειώνει τα 100 σε 50 ένσημα σε επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν εποχιακά. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εργαζόμενους που και αυτοί δεν κατάφεραν να πάρουν τα 100 ένσημα οπότε μειώνουμε και σε αυτούς στα 50 για να πάρουν το επίδομα ανεργίας».

Για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανέφερε: «Το Σ.ΕΠ.Ε αν υπάρχουν καταγγελίες επιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες. Όχι τώρα επί ημερών μου και παλιότερα επί ΣΥΡΙΖΑ διότι το Σ.ΕΠ.Ε έχει μια αυτόνομη λειτουργία, οι επιθεωρητές κινούνται αυτόνομα. Κάνουν και εκτός καταγγελιών ελέγχους άρα οτιδήποτε καταγγελία υπάρχει αξιολογείται, είτε ανώνυμη είτε επώνυμη και επισπεύδεται και επιλαμβάνεται το Σ.ΕΠ.Ε παντού. Το Σ.ΕΠ.Ε πάει παντού...».

Ερωτηθεις αν θα υπάρξει μια ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών, απάντησε: «Δεν υπήρξε καμία δυσαρμονία στη δήλωση μεταξύ Πέτσα, Βρούτση, Σταϊκούρα , τα ίδια πράγματα είπαμε με διαφορετικό τρόπο. 120 δόσεις δώσαμε τη δυνατότητα να τις επεκτείνουν αυτοί οι οποίοι χάσανε την περίοδο της πανδημίας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Νέες 120 δόσεις δεν προβλέπονται, δεν υπάρχουν ούτε συζητούνται. Υπάρχουν ήδη οι πάγιες ρυθμίσεις 12 και 24 δόσεις για τις οφειλές τις οποίες και αυτές έχουμε νομοθετήσει».