Την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα στήριξης ειδικά για τους μικρούς εμπόρους με οικογενειακές επιχειρήσεις ή λίγους εργαζόμενους, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του εμπορικού κόσμου, επεσήμανε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, Ανδρέας Κατσανιώτης. 

Οφείλω να σταθώ στην δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι περισοτεροι Έλληνες,
ιδιαίτερα μετά το δεύτερο lockdown, και κοιτάζοντάς τους στα μάτια να τους πω ότι είμαστε εδώ για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη της προκοπής για την επόμενη μέρα.

«Περισσότερο όμως σκέφτομαι τους ιδιοκτήτες των μικρών εμπορικών καταστημάτων που έχουν γεμάτα εμπορεύματα τα μαγαζιά τους και κλειστές τις πόρτες τους.  Μετά από δέκα χρόνια κρίσης .Απευθύνομαι σε αυτούς λέγοντας τους ότι θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω να σταθούν στα πόδια τους. Άμεσα.

Και πρέπει κυριε υπουργέ των οικονομικών να τους ενισχύσουμε, να σχεδιαστεί ενα πρόγραμμα στήριξης ειδικά για αυτούς.Για τους μικρούς εμπόρους με λίγους εργαζόμενους που είναι τα μαγαζιά της γειτονιάς μας. Η ραχοκοκαλιά του εμπορικού κόσμου», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 


Ολόκληρη η ομιλία του Ανδρέα Κατσανιώτη:
Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Σήμερα η σκέψη μου και η καρδιά μου βρίσκετε στη Ράχη του Καπή εκεί που η οικογένεια μου μαζί με τους υπόλοιπους Καλαβρυτινούς πλήρωσαν το τίμημα για την ελευθερία που τους αναλογούσε.

Στη μνήμη τους, θα ήθελα να ευχηθώ να μην ξαναζήσει η Ελλάδα κάθε είδους Ολοκαύτωμα, με ευθύνη των ίδιων πάλι πρωταγωνιστών.

Η προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων βρίσκεται πάνω από όλα, ειδικά σε μια εποχή όπου ο εξ Ανατολής επικίνδυνος εχθρός βρίσκει για άλλη μια φορά ευήκοα ώτα στην γερμανική κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι,
Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή. Σταθερές δεν υπάρχουν.

Κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει, όχι απλά τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, αλλά ούτε καν τον επόμενο μήνα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, καταρτίζεται ένας προϋπολογισμός που θέτει προτεραιότητες για την εθνική οικονομία του 2021 και κινείται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην ανάγκη τόνωσης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας για το πρώτο διάστημα του νέου έτους,  που όλοι ξέρουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο.

Και το δεύτερο επίπεδο, αφορά στην μετά Covid εποχή. Μια εποχή σκληρής προσπάθειας για ουσιαστική ανάταξη της εθνικής οικονομίας,  αναταξης της εθνικης παραγωγης ,  με την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

Όμως, επαναλαμβάνω βεβαιότητες δεν υπαρχουν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πουθενά στον κόσμο.

Ωστόσο αυτο που μπορώ να πω με βεβαιότητα στον ιδιοκτήτη καταστήματος που δεν ανοίγει για τα τις γιορτες, στον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία που αγωνιά για τη δουλειά του, στον Έλληνα αγρότη που βλέπει να του αγοράζουν σε χαμηλή τιμή την παραγωγή του, είναι πως η παράταξη που βρίσκεται σήμερα στην διακυβέρνηση του τόπου έχει αποδείξει στη πράξη ότι στάθηκε δίπλα του.

Και θα συνεχίσει να στέκεται όσο διαρκεί αυτό το κακό. είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα, τον πιο αδύναμο τον μη προνομιούχο
Γνωρίζουμε καλά ότι η ευθύνη μας είναι εθνική και ιστορική.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο μεγάλος αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι η ανάταξη της εθνικής παραγωγής και οικονομίας.Και αυτό σημαίνει, όχι απλά στήριξη, αλλά αναγέννηση της εθνικής παραγωγής.

Σημαίνει αναγέννηση της ελληνικής επιχείρησης, ιδιαίτερα της μικρής. Αναγέννηση της εθνικής αγροτικής και κτηνοτροφικης παραγωγής. Αναγέννηση της εμπορικής και μεταφορικής δύναμης της χώρας. Αναγέννηση του τουριστικού κλάδου.Αναγέννηση βασισμένη στην αξιοποίηση της καινοτομίας που παράγουν τα ελληνικά μυαλά.

Μια χώρα που θα παράγει και θα εξάγει.
Σημαίνει όμως και κάτι άλλο. Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.Η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ.Οποια δράση γίνεται, ειδικά τώρα, πρέπει να φτάνει και στον τελευταίο πολίτη.

Να βελτιώνει με άμεσο και πρακτικό τρόπο την καθημερινότητά του.

Οφείλω να σταθώ στην δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι περισοτεροι Έλληνες,
ιδιαίτερα μετά το δεύτερο lockdown, και κοιτάζοντάς τους στα μάτια να τους πω ότι είμαστε εδώ για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη της προκοπής για την επόμενη μέρα.

Περισσότερο όμως σκέφτομαι τους ιδιοκτήτες των μικρών εμπορικών καταστημάτων που έχουν γεμάτα εμπορεύματα τα μαγαζιά τους και κλειστές τις πόρτες τους.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης .Απευθύνομαι σε αυτούς λέγοντας τους ότι θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω να σταθούν στα πόδια τους. Άμεσα.

Και πρέπει κυριε υπουργέ των οικονομικών να τους ενισχύσουμε, να σχεδιαστεί ενα πρόγραμμα στήριξης ειδικά για αυτούς.Για τους μικρούς εμπόρους με λίγους εργαζόμενους που είναι τα μαγαζιά της γειτονιάς μας. Η ραχοκοκαλιά του εμπορικού κόσμου.

Κυριες και κύριοι συνάδελφοι
Ασφαλώς και έγιναν λάθη, ασφαλώς και υπήρξαν παραλείψεις, ασφαλώς και δεν κύλησαν όλα όπως τα περιμέναμε ή τα είχαμε σχεδιάσει.

Πρέπει να επαναλαμβάνω: Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κατάσταση. Κανείς μας δεν έχει ανάλογη εμπειρία διαχείρισης. Και όσοι πιστεύουν πως κάνουν αντιπολίτευση με την πανδημία είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Δεν μας ξενίζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναρρίχησή του στην εξουσία το 2015 στηρίχθηκε στις πολιτικές της καταστροφής και του διχασμού.
Το ίδιο προσπαθεί και σήμερα αλλά δεν θα του βγει

Γιατί τον διαψεύδει από τη μια η παγκόσμια πραγματικότητα. Και από την άλλη μια κυβέρνηση που παρά τα τεράστια προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, διατηρεί με σταθερότητα και σωφροσύνη το πηδάλιο της χώρας.

Ας βγει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ από το… αμφιθέατρο των εντυπώσεων που δεν πιστεύει κανένας πια και ας απαντήσει ξεκάθαρα:

Στηρίζει την προσπάθεια για αναγέννηση της εθνικής παραγωγής;

Στηρίζει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη της εθνικής οικονομίας;
Εμείς η Νέα Δημοκρατία, είμαστε η παράταξη που ξέρει να σκέφτεται πατριωτικά. Γιατί μεγαλύτερος πατριωτισμός από την Ισχυρη Ελλάδα δεν υπάρχει. Και Ισχυρή Ελλάδα χωρίς εθνική παραγωγή δεν θα έχουμε ποτέ.

Και είμαστε εδώ, κοιτάζοντας στα μάτια τον έμπορο,  τον βιοτέχνη,  τον οδηγό ταξί, τον εμποροϋπάλληλο, τον αγρότη, τον φοιτητή, λέγοντάς του ότι μαζί θα ανέβουμε το βουνό που δημιούργησε η υγειονομική κρίση

Μαζί θα χτίσουμε την Ελλάδα της παραγωγής την Ισχυρή Ελλάδα .

Κύριες και κύριοι συναδελφοι,

Μετά από δέκα σκληρά χρόνια οικονομικής κρίσης, είχαμε την ατυχία να χτυπηθούμε και από την πανδημία.
Η ίδια απογοήτευση,  η ίδια αγωνία, κυριαρχεί σε όλους μας.

Η ύφεση, η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι κάποιοι αριθμοί.
Για εμάς όμως,  πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι.
Οι Έλληνες που καλούνται 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση τους να χτίσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο αναπτυξης της χώρας.

Tα επόμενα χρόνια θα απορροφηθούν από την Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια πάνω από 70 δις ευρώ.

Ολοι πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι καλύτερο για την πατρίδα μας, για το μέλλον των επόμενων γενεών:

Θέλουμε μια οικονομία που θα πριμοδοτεί το «αθηνοκεντρικό τρόπο» ανάπτυξης

Ή να «ξαναχτίσουμε» την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δίνοντας κεντρικό ρόλο στην περιφέρεια;

Όσο σχεδιάζουμε νέες γραμμές μέτρο στην Αθήνα τόσο θα λείπουν χρήματα για αναπτυξιακά έργα που θα άλλαζαν την εικόνα της περιφέρειας.

Το νέο μοντέλο, που εγώ στηρίζω,  θα πρέπει να ενισχύει το πρωτογενή τομέα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, την τεχνολογία που προσφέρουν σπουδαία ερευνητικά κέντρα της περιφερειας, τον τουριστικό κλάδο.

Η «άλλη Ελλάδα της επαρχίας» χρειάζεται βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οι πολίτες της πρέπει να μπορούν να βρουν δουλειά στο τόπο τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα καθαρό και σταθερό περιβάλλον.

Χρειάζονται έργα οδοποιίας, δημόσιες υπηρεσίες,  τράπεζες, αθλητικά κέντρα,  ιατρεία, κατάργηση τωνανεξέλεγκτων χωματερών,  επενδύσεις στο φυσικό περιβάλλον. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να ξαναζωντανέψει η ελληνική περιφέρεια.

Κύριες και κύριοι
Είμαστε εδώ σήμερα για ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, πιστεύοντας ότι φτάνουμε κοντά στην έξοδο του τούνελ της πανδημίας. Και άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να τον… διαψεύσουμε προς το καλύτερο!

Γιατί δεν μας αρκεί αυτό που σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε. Θα μας ικανοποιήσει μόνο να ξεπεράσουμε τον πήχη που βάζουμε και στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού να αποδείξουμε με πράξεις και αριθμούς την Ελλάδα που αγωνίζεται και κερδίζει. Την Ελλάδα της δουλειάς, της παραγωγής και της προκοπής.

Σας ευχαριστώ πολύ.