«Θα υπάρχουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει κατάχρηση μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας, ενόψει των εορτών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα δεν θα χαλαρώσουν καθώς κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων».

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε συμπληρωματικά μέτρα για τη φύλαξη των εμβολιαστικών κέντρων ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.

Παράλληλα ζήτησε τις ημέρες των εορτών οι πολίτες να τηρήσουν τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονομου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Η περισσότερη δουλειά της Αστυνομίας είναι εντός των πόλεων αλλά θα υπάρχουν και μέτρα τα οποία θα ελέγχουν και θα διασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε κατάχρηση ως προς την μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας. Παράλληλα όμως ειδικά για την Αττική όπως και για κάποιες άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που ισχύουν αυξημένα μέτρα από πλευράς lockdown υπάρχει ένας ειδικός σχεδιασμός, αυξημένη παρουσία αστυνομικών, ούτως ώστε να έχουμε και προληπτική δράση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας και όπου χρειάζεται και κατασταλτική διότι είναι μονόδρομος τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν, θα πρέπει να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας αλλά το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους και στις περιοχές που έχουμε πιο αυστηρά μέτρα από πλευράς lockdown συμμορφώνονται, έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ερωτηθείς αν η Ελληνική Αστυνομία είναι πιο χαλαρή λόγω γιορτών, απάντησε ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα διότι μια χαλάρωση από πλευράς μέτρων από όλους μας θα δημιουργήσει και θα ανοίξει την πίσω πόρτα στο κορονοϊό με αποτέλεσμα να χρειαστεί μετά να
 λάβουμε αυστηρότερα μέτρα και να ξαναγυρίσουμε πάλι στα ίδια. Δεν είναι θέμα χαλάρωσης, ο περισσότερος κόσμος φορούσε μάσκες, γινόταν προσπάθεια με συνεχή παρουσία της Αστυνομίας και προέτρεπε τον κόσμο να τηρούν τις αποστάσεις. Απευθύνω έκκληση όσο μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις μαζικές μετακινήσεις και προς το κέντρο της Αθήνας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη και τα παιδιά να δούμε την Αθήνα και το κέντρο στολισμένο και να μπουν λίγο στην ατμόσφαιρα των ημερών όλα όμως χρειάζονται μέτρο, είναι μια ξεχωριστή χρονιά, λίγη υπομονή ακόμη».

Αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για τον εμβολιασμό, σημείωσε: «Σε όλα τα μέρη του κόσμου λαμβάνονται κάποια βασικά μέτρα ασφαλείας και έτσι επιβάλλεται να γίνεται. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Εκ καθήκοντος είμαστε υποχρεωμένοι όλα τα πιθανά σενάρια να τα σκεφτούμε και να τα λάβουμε υπόψη για αυτό και λαμβάνονται και τα μέτρα ασφαλείας και προς αυτή την κατεύθυνση ανταλλάσουμε εμπειρίες και με τις άλλες συναρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες σε επίπεδο ΕΕ. Θα είναι μεγάλος ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων, είμαστε όμως σε μια συνεννόηση για να δούμε πως μπορεί εναλλακτικά να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα ούτως ώστε να είναι ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μην είναι υπερβολικά μεγάλος από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας».

ΔΗΜ: Ο στρατός δηλαδή

«Όχι δεν εννοώ ο στρατός, ο στρατός έχει άλλα καθήκοντα αυτή την περίοδο και δεν είναι θέμα να φυλάξει ο στρατός τα εμβολιαστικά κέντρα. Το μείζον δεν είναι αυτό, το μείζον είναι ότι περιμένουμε σήμερα τις αποφάσεις της ΕΕ ως προς την έκδοση του εμβολίου, να αρχίσει με το καλό να έρχεται στη χώρα μας, να εξελιχτεί ομαλά η μεταφορά και να αρχίσουμε τον εμβολιασμό. Ως προς τα μέτρα και ως προς τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ είμαστε, σχεδιάζουμε, η Ελληνική Αστυνομία θα ανταποκριθεί και σε αυτές τις υποχρεώσεις πάνω από όλα είναι ο καθένας από την πλευρά του να μπορέσει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν η λειτουργία αυτή του εμβολιασμού να κυλήσει ομαλά», απάντησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα μπαίνουνε πρόστιμα στους παραβάτες του ωραρίου κυκλοφορίας τις ημέρες των γιορτών, ανέφερε: «Σίγουρα ναι διότι δεν έχει άλλη εναλλακτική ο αστυνομικός, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο. Εκείνο όμως που θα πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψη μας και να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτό είναι ότι θα πρέπει μετά τις 10 το βράδυ να τηρήσουμε την απαγόρευση ως προς την κυκλοφορία, ως προς τις επισκέψεις αυτή την εορταστική περίοδο να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία οι λοιμωξιολόγοι μας υποδεικνύουν, μέχρι 9 άτομα. Αν αρχίσουμε τη χαλαρότητα όλη αυτή την περίοδο τότε ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα».

«Δεν μπορεί κανένας να παραβεί το νόμο και τις σχετικές διατάξει οι οποίες ισχύουν. Όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας πανελλαδικά ασκεί μια στάση καταρχήν προληπτική με συμβουλές, με προτροπές και σαν τελευταίο μέτρο εφαρμόζει την καταστολή και την επιβολή των προστίμων. Αναμφισβήτητα αν οι συνθήκες και το επιβάλλουν θα επιβληθούν και τα πρόστιμα αλλά νομίζω εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να πεισθεί, όπως έχει πεισθεί μέχρι τώρα για την εφαρμογή των μέτρων. Είναι μονόδρομος δεν είναι το θέμα η απειλή των προστίμων, το θέμα είναι αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα σίγουρα θα έχουμε πολύ οδυνηρές συνέπειες», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθεις αν υπάρχει ενδεχόμενο να μπουν σε αυστηρό lockdown και άλλες περιοχές της χώρας, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Όλα είναι σε συνάρτηση με το τι θα δίνουν τα αποτελέσματα από τις επιδημιολογικές μελέτες και το τι θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό δεν μπορούμε να το προδικάσουμε από τώρα».

Για το click away, επισήμανε: «Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο τελικά μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται, πηγαίνει καλά. Νομίζω ότι είναι πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέχρι τώρα, οι συμπολίτες μας προσαρμόζονται και οι καταστηματάρχες επίσης με τη νέα πραγματικότητα και επιβεβαιώνεται η ορθότητα λήψης του μέτρου από την εφαρμογή του».

Αναφορικά με τις παραβάσεις του Σαββάτου, ο υφυπουργός δήλωσε: «Είχαμε πανελλαδικά 78.387 ελέγχους, βεβαιωθήκαν γύρω στις 1.686 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου στο ύψος των 544.000. Επεβλήθησαν διοικητικές κυρώσεις σε τρία καταστήματα με πρόστιμο και κλείσιμο για 15 μέρες αλλά κυρίως οι περισσότερες παραβάσεις είχαν σχέση με χρήση μάσκας, με τη μη τήρηση των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και πεζοί και οχήματα με μη νόμιμη μετακίνηση».