Έναν βουλευτή από τη γενιά των 30άρηδων αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο λόγος για τον βουλευτή του δυτικού τομέα της Αττική Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της διεθνούς συνεργασίας του υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δυτικής Αττικής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, με τη Νέα Δημοκρατία.

Ποιος είναι ο 37χρονος υφυπουργός

Ο Γιώργος Κώτσηρας γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας.

Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου («Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων») και απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών με βαθμό «Άριστα».

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τελευταία τη συμμετοχή του στην συγγραφή της κατ´ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ασκεί δικηγορία από το 2008 και διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Έχει διατελέσει νομικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σε θέματα διοικητικού δικαίου και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει εκλεγεί δύο φορές στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), έχοντας διατελέσει μέλος ΔΣ, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος.

Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και το 2001 υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2001 στην κατηγορία διπλών).

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Μετά την εκλογή του στη Βουλή διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου, μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (για την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019).

Επιπλέον συμμετείχε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ είναι Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας της Βουλής,
και Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Σερβίας της Βουλής.