Κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν η απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τη δραστηριότητα του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν λάθη και παραλείψεις τα οποία του κόστισαν τη θέση του στην κυβέρνηση παρόλο που είναι από τους μακροβιότερους υπουργούς Εργασίας καθώς βρισκόταν στην ίδια θέση επί Σαμαρά, ήταν τομεάρχης Εργασίας και μετά ανέλαβε το ίδιο υπουργείο. Τελικά αποδείχθηκε ότι κανείς δεν είναι αμετακίνητος.

Σκόιλ ελικικού - μέτζη του νεούκτη

Ο Γιάννης Βρούτσης και το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρνητικό λόγο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Αφορμή ήταν οι επιταγές τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών. Φράσεις χωρίς νόημα, όπως το «σκοιλ ελικικου» και το «μέτζη του νεούκτη» έκαναν γρήγορα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυβέρνηση καθώς το υλικό ήταν πρόχειρο και κακής ποιότητας. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βγει ο ίδιος μπροστά και να πάρει πίσω τις επιταγές τηλεκατάρτισης.

Καθυστερήσεις

Ένας από τους βασικότερους στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή για το υπουργείο Εσωτερικών ήταν η μείωση των εκκρεμών συντάξεων κάτι που δεν έγινε παρόλο που είχε εξαγγελθεί νέος ψηφιακός τρόπος. Τελικά η μείωση δεν έγινε ποτέ και οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν. Στο πρόβλημα αυτό ήρθαν να προστεθούν και μία σειρά άλλων καθυστερήσεων και λαθών. Λάθη στα αναδρομικά, λάθη με τις προσωρινές συντάξεις καθώς και αυξήσεις, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πίστωση των ποσών στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη του 2020, τελικά μετατέθηκε για το 2021. Στα λάθη θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καθυστερήσεις στις αναστολές Νοεμβρίου.

Κύκνειο άσμα

Η τελευταία πράξη που ήταν ουσιαστικά και ο προάγγελος της απομάκρυνσης Βρούτση, ήταν το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των χαμηλοσυνταξιούχων. Από το περιβάλλον Βρούτση ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ανταπόκριση από την πλευρά του Μαξίμου για το αν θα καλυφθούν οι εισφορές από 1/1/2021 και τελικά την απόφαση την πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.