«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, η εκκλησία θα έπρεπε να αντιληφθεί το πρόβλημα με την πανδημία του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη τόνισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η εκκλησία κράτησε αυτή τη στάση, ενώ ανέφερε ότι «η εκκλησία δεν μπορεί να εξισώνει το εαυτό της με το εμπόριο, ούτε το εμπόριο να λέει ότι αφού άνοιξε η εκκλησία θα ανοίξει και αυτό».

Παράλληλα ανέφερε πως οι εικόνες στην Ειδομένη με τους ανθρώπους στις γραμμές των τρένων «δεν είναι ανθρωπισμός» και «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί με αυτό το αίσχος».

Ακόμη σημείωσε πως «οι ροές έχουν μειωθεί σε ποσοστό 90%».

Είπε ακόμα πως «το προσφυγικό – μεταναστευτικό ξεκίνησε όταν θεωρήθηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι θύματα πολέμου στη Συρία», ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι θύμα αλλά θύτης, καθώς δημιουργεί τους πρόσφυγες».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο το θέμα του ασύλου σε όσους το δικαιούνται».

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν επιλογές, όπως η επιστροφή στην πατρίδα τους, να ενσωματωθούν κάποιοι από αυτούς στην Ελλάδα ή να φύγουν σε κάποια άλλη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων, η κ. Βούλτεψη σημείωσε: «Δεν είναι κανένας υπεράνω του νόμου ωστόσο υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μας στενοχωρούν, η Εκκλησία έπρεπε να έχει αντιληφθεί, που πιστεύω ότι το έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Δεν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο κράτησε αυτή τη στάση στη γιορτή των Θεοφανείων. Εντυπωσιάστηκα, δεν μπορώ να δώσω εξήγηση».

«Πρέπει να καταλάβει η Εκκλησία ότι δεν μπορούν να συγκρίνουν οι ιερείς μας, οι εκκλησίες μας το ρόλο τους με το ρόλο μιας εμπορικής δραστηριότητας. Είναι μια πνευματική αποστολή, είναι μια πνευματική επαφή και εκεί είναι κάτι άλλο. Δεν μ’ αρέσει δηλαδή ούτε η Εκκλησία να εξισώνει τον εαυτό της με το εμπόριο ούτε όμως και να λέμε από την άλλη πλευρά «αν το κάνει αυτό η εκκλησία γιατί να μην το κάνει το εμπόριο». Είναι τελείως διαφορετικό, δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορεί να συγκριθεί η Ορθοδοξία και η εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι δυναμίτισε το κλίμα το ότι δεν υπήρξε επικοινωνία της πολιτείας με την εκκλησία, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε: «Είμαστε ένα χρόνο στην πανδημία πρέπει κάθε φορά να γίνεται συνεννόηση; Εγώ θεωρώ ότι έγινε συνεννόηση... αλλά μετά από ένα χρόνο που δεν κάναμε Πάσχα, που δεν κάναμε της Παναγίας χρειάζεται και άλλη συνεννόηση; Δεν νομίζω ότι η εκκλησία είναι ένας χώρος που δεν καταλαβαίνει, δεν συνεννοείται, δεν συναινεί».

Αναφερόμενη στην κριτική της Αυγής, τόνισε: «Δεν ασχολούμαι, δεν έχει καμία σημασία τη γράφει η Αυγή. Επειδή εγώ προέρχομαι από το χώρο δεν έχω ενοχληθεί ποτέ, δεν έχω ποτέ διαμαρτυρηθεί σε δημοσιογράφο για κάτι που έγραψε, όλα όσα έχω πει εγώ τα έχω πει ανοιχτά, είναι σε δηλώσεις μου. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για αυτό που συμβαίνει στη χώρα και αυτό το οποίο πρέπει να το θεραπεύσουμε τώρα. Η συζήτηση δεν είναι εκεί που θέλει η Αυγή είναι σήμερα, δεν είναι στο ’15 που έγινε ένα γενικό προσκλητήριο ενώ ο πόλεμος είχε αρχίσει από το ’11 στη Συρία και μετά είχαμε το αίσχος της Ειδομένης».

«Η Ειδομένη δεν είναι ανθρωπισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί με αυτό το αίσχος, είναι δημιούργημά του αυτό το αίσχος. Πόναγε η καρδιά μας όταν βλέπαμε τους ανθρώπους ξαπλωμένους πάνω στις γραμμές των τρένων. Γιατί έγινε αυτό μας έχει εξηγήσει ποτέ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας λεει ότι έγινε επειδή ήταν σε έξαρση ο πόλεμος στη Συρία με συγχωρείτε δεν είναι έτσι. Όλες οι μεγάλες μάχες στη Συρία, οι βομβαρδισμοί, οι σφαγές γίναν το ’13 και το ’14, το ’15 υπήρχε ήδη αποκλιμάκωση. Τώρα όμως βρισκόμαστε στο σήμερα...εδώ που βρισκόμαστε σήμερα οι ροές έχουν μειωθεί σε ποσοστό 90%», υπογράμμισε η ίδια.

«Η πηγή του κακού πιστεύω ότι είναι το γεγονός ότι θεωρήθηκε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ίσα και όμοια δηλαδή είναι θύματα. Αυτό το είχε αποδεχτεί ο κ.Τσίπρας ήδη από την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία, το Νοέμβριο του ’15, όταν με τον Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι θύματα του πολέμου στην Συρία. Αυτό υιοθετήθηκε και εκπαιδεύτηκε η Ευρώπη στη λογική, ήθελε να εκπαιδευτεί όχι ότι δεν ξέρουν τι γίνεται, και το αποδέχτηκαν και έγινε αξίωμα και κυρίαρχη άποψη ότι η Τουρκία είναι θύμα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία δεν είναι θύμα, η Τουρκία είναι θύτης διότι η Τουρκία πολεμάει στη Συρία από το 2011 και ''παράγει'' πρόσφυγες. Άρα το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχεται ότι είναι θύμα η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα η οποία δεν έχει κάνει κανένα επιθετικό πόλεμο, αυτό δημιούργησε αυτό το κλίμα στην Ευρώπη», επισήμανε η κ. Βούλτεψη.

Για το άσυλο,η υφυπουργός διευκρίνισε: «Το θέμα του ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται είναι ξεκάθαρο. αυτοί οι άνθρωποι από την ώρα που παίρνουν άσυλο πρέπει κάτι να κάνουν διότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες Πρέπει λοιπόν να βοηθηθούνε. Αυτοί οι ανθρωποι από την ώρα που υπάρχει ένα κλίμα μείωσης ροών, επιτάχυνσης της διαδικασίας του ασύλου οι άνθρωποι παίρνουν το άσυλο κάτι πρέπει να κάνουν. Οι ανθρωποι αυτοί μπορούν να κάνουν πολύ απλά πράγματα, το ένα είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία να γυρίσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και στη ζωή τους γιατί ήταν μια καλή ζωή εκεί. Να μείνουν στην Ελλάδα κάποιοι από αυτούς, να ενσωματωθούν, να εργαστούν όπως έχουμε πάρα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Να φύγουν για κάποια άλλη χώρα πράγματα το οποίο γίνεται, να μετεγκαθίσταται τα παιδιά και να βρίσκονται σε ασφαλή τόπο, πράγμα το οποίο γίνεται, είναι και στη δική μου αρμοδιότητα η Γραμματεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Φεύγουν απλώς δεν γίνεται θόρυβος, φεύγουν πολλά παιδιά πολλές χώρες δέχονται».

«Δηλαδή είναι προβλήματα τα οποία σιγά-σιγά πρέπει να επιλυθούν. και όταν ανοίξει η υπόθεση με τον κοροναϊό γιατί τώρα με τον κορονοϊό δεν υπάρχουν επιστροφές καταλάβατε τι έχει γίνει. Δηλαδή αυτό το υπουργείο έχει περάσει μεγάλη δυσκολία», κατέληξε η ίδια.