«Ο αθλητισμός δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία του κοροναϊού», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι όλα έχουν αλλάξει και είναι διαφορετικά.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «έχει δημιουργηθεί κόπωση στον αθλητισμό κυρίως στο ερασιτεχνικό κομμάτι».

Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε πως «ήταν αδιανόητο ότι θα έπρεπε να παύσει ή να περιορίσει διοργανώσεις λόγω της covid 19».

Για το ερασιτεχνικό κομμάτι του αθλητισμού, ανέφερε πως «έχουν μπει στα μέτρα στήριξης όσοι έχουν επίσημη σχέση εργασίας».

Για τα ερασιτεχνικά σωματεία, ανέφερε πως η κυβέρνηση θέσπισε το μητρώο.

Τέλος επισήμανε ότι «έως το τέλος Μαρτίου έχει οριστεί η ημερομηνία των εκλογών στις ομοσπονδίες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον αθλητισμό και την πανδημία, ο υφυπουργός σημείωσε: «Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος σε όλη αυτή την κατάσταση που βιώνει ολόκληρη η υφήλιος. Να θυμίσω ότι πρώτη φορά αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά λόγων πανδημίας και υπάρχουν ακόμα και φόβοι και για τη φετινή χρονιά κατά πόσο πρέπει να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όλα έχουν αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά απ’ ότι ήταν πριν την πανδημία».

«Έχει προκύψει μια νευρικότητα και μια κόπωση στους ανθρώπους του αθλητισμού και ιδιαιτέρως στο ερασιτεχνικό κομμάτι γιατί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μείνει περισσότερο διάστημα εκτός γηπέδων, εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για μένα ήταν αδιανόητο όταν ξεκίνησα να υπηρετώ τον αθλητισμό από τη θέση του υφυπουργού ότι θα αναγκαζόμουν να κλείνω εγκαταστάσεις, να παύω διοργανώσεις, να περιορίζω αυτά ήταν αδιανόητα στο μυαλό μου όμως οι καταστάσεις μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Σε κανέναν από εμάς δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει και φυσικά δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ του ενός και του άλλου αθλήματος, υπάρχει όμως μια δομή, υπάρχει ένας τρόπος που λειτουργεί όλο το αθλητικό σύστημα, στα θέματα που αφορά τον covid, και αυτό είναι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εκείνοι συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καταθέτουνε προτάσεις, ακούν εισηγήσεις, πολλές φορές φιλοξενούν κιόλας εκπροσώπους τομέων της κοινωνίας, της αγοράς που θέλουμε να ξεκινήσουμε και καταλήγουν σε μια απόφαση η οποία στην ουσία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά μας δεσμεύει όλους δεδομένου ότι σύμφωνα με τις υποδείξεις και του ίδιου του πρωθυπουργού, εκείνοι θέλουμε να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ανέφερε: «Όσοι πληρώνονται και έχουν σχέση εργασίας νόμιμη έχουν ήδη μπει στα μέτρα στήριξης και στον πρώτο κύκλο και στο δεύτερο. Τη μαύρη εργασία εμείς δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε άρα σε ότι μπορεί να έχει την επίσημη σχέση εργασίας που μπορεί να έχει ένας αθλητής, ένας διοικητικός ενός ερασιτεχνικού σωματείου, ενός συλλόγου όλοι αυτοί μπήκαν στα μέτρα στήριξης από τον πρώτο κύκλο της πανδημίας, τότε που ούτε καν το είχαν φανταστεί. Εμείς το κάναμε πράξη γιατί πραγματικά για την κυβέρνηση ο αθλητισμός έχει βαρύνουσα σημασία. Το αυτονόητο κάναμε αλλά αυτό το αυτονόητο το συνεχίσαμε και στο δεύτερό κύμα της πανδημίας».

Για το μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, διευκρίνισε: «Θεσπίσαμε το μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, δώσαμε περίπου στα 9,7 εκ. € στα τέλη του Δεκέμβρη σε 3.500 νόμιμα ελεγμένα ερασιτεχνικά σωματεία και όχι ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε δήλωνε ότι είναι σωματείο. Κάναμε για πρώτη φορά μια πολύ σοβαρή δουλειά, από τότε και μετά η διαδικασία τρέχει, έχουν αυξηθεί τα σωματεία τα οποία τρέχουν έστω και τώρα να τακτοποιηθούν και να νομιμοποιηθούν και να είναι απολύτως εντάξει. Και αυτοί θα λάβουν σχετική οικονομική ενίσχυση. Θα μου πείτε φτάνουν αυτά τα χρήματα; Νομίζω πως όχι αλλά να θυμίσουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια, πάνω από 8 με 10 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που δίνονται χρήματα σε σωματεία αλλά απευθείας από την πολιτεία στα νόμιμα και ενεργά σωματεία χωρίς ενδιάμεσους που ήταν οι ομοσπονδίες».

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των Ομοσπονδιών, σημείωσε: «Και εκεί υπάρχουν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας για αυτό το λόγο δώσαμε παράταση στους χρόνους διεξαγωγής των εκλογών για αυτό το λόγο ως το τέλος Μαρτίου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών οπότε πλέον μπορούν να πάρουν αποφάσεις εφόσον έχουμε βελτιώσεις στις συνθήκες λειτουργίας της κοινωνίας συνολικά. Εφόσον επιτραπούν τότε θα μπορέσουν να πάρουν αποφάσεις οι διοικήσεις των ομοσπονδιών για να προγραμματίσουν τις εκλογές τους μέχρι τέλος Μαρτίου».

«Με εκλογικούς καταλόγους τα νόμιμα και ενεργά σωματεία που έχουν γραφτεί στο μητρώο. η διαφάνεια είναι σε όλα τα επίπεδα. Εδώ δίνεται για πρώτη φορά μια «''εξουσία'' στο νόμιμο και ενεργό ερασιτεχνικό αθλητισμό, όχι όλοι στο ίδιο τσουβάλι και αυτό είναι μια στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης και του υπουργείου μας το οποίο γίνεται πράξη μέρα με την ημέρα», κατέληξε.