Παρέμβαση θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή αύριο Τετάρτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Ήδη την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην «επέκταση των χωρικών υδάτων, την πρώτη φορά που μεγαλώνει πραγματικά η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες, η οποία θα ψηφιστεί θέλω να πιστεύω ονομαστικά και από τους 300 βουλευτές στις αρχές της επόμενης εβδομάδος», όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει.

«Μεγαλώνει η Ελλάδα»

Χθες, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το απολύτως κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο. Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της. Θα έχω και εγώ την ευκαιρία να τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό στη Βουλή την Τετάρτη».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο θα γίνει τέσσερις μόλις ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, για τις οποίες αναμένεται να μιλήσει αναλυτικά και να δώσει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

Συμπίπτει με την έναρξη των διερευνητικών

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του στην ΚΟ της ΝΔ, λέγοντας πως «υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Δύο συνεδράσεις – Σήμερα η πρώτη

Σε δύο συνεδριάσεις έχει αποφασιστεί από την διάσκεψη των Προέδρων η συζήτηση και ψήφιση, από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχέδιου που αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Το σχέδιο νόμου που εισέρχεται σήμερα στις 10.00 το πρωί προς συζήτηση, προβλέπει πως «το εύρος τη αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου στην περιοχή που ορίζεται σε όλη την θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένων ηπειρωτικών ακτών Ελληνικής Επικράτειας, νησιών και βράχων της κατά το άρθρο 121 Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών της 10.12.1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθορίζεται 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης».

Συζήτηση και για τις διερευνητικές

Σήμερα οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων θα ξεδιπλώσουν την επιχειρηματολογία τους στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου, έχοντας ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους και εκφράσει ενστάσεις, για τους όρους έναρξης και διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών κατά τις συναντήσεις που είχαν χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου τους ενημέρωσε σχετικά τις επικείμενες συνομιλίες που ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Παρά τη στήριξή τους στην προοπτική του διαλόγου με την Τουρκία οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία των συνομιλιών και το στόχο της Άγκυρας για διευρυμένη ατζέντα πολύ πέραν της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση καθώς στο θέμα έχουν σκοπό να τοποθετηθούν αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.