Συγκεκριμένη στόχευση – παράλληλα με την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας και την επάρκεια του σχεδίου για την αντιμετώπιηση της πανδημίας- φαίνεται να αποκτά η καθημερινή ενημέρωση που παρέχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάθε ημέρα. Αυτή είναι η ακύρωση κάθε fake news που κυκλοφορεί στην δημόσια σφαίρα και κυρίως στο διαδίκτυο και αφορά τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

33 θάνατοι στη Νορβηγία

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χθες κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που έκαναν λόγο για σειρά θανάτων υπερηλίκων στη Νορβηγία «σε σχέση με τον εμβολιασμό». Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου ο αρμόδιος νορβηγικός οργανισμός εξέτασε διεξοδικά τα περιστατικά «και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων».

Αντιμετωπίσημη η αναφυλακτική αντίδραση

Στην ίδια κατεύθυνση η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ποιες μπορεί να είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, από τον εμβολιασμό, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν «κυκλοφορήσει» διάφορες θεωρίες. «Εκτός από τα συνήθη σημεία που έχουμε στον εμβολιασμό, που μπορεί να είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης ή πυρετός ή ένα άλγος που μπορεί να είναι στο χέρι που γίνεται το εμβόλιο ή γενικά μια μυϊκή αδυναμία, από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα, για αυτό συστήνεται και η αναμονή αυτού του τετάρτου μετά τον εμβολιασμό, είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας πως «αλλεργικού τύπου αντιδράσεις θα έλεγα ότι είναι οι συχνότερες από τις αναφερόμενες, τις συνδεόμενες με το εμβόλιο, αλλά είναι σπάνιες. Και στη χώρα μας οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις του τύπου της αναφυλακτικής αντίδρασης που οι λίγες, τέσσερις νομίζω, που έχουν σημειωθεί, έχουν αναταχθεί ταχύτατα με την αδρεναλίνη που υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα».

Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει και μία υπερεκτίμηση ανεπιθύμητων ενεργειών, «που έχει σαν βάση τον ψυχισμό και τον φόβο όλων των ατόμων, πολύ ανθρώπινο βέβαια, για το θέμα του εμβολίου και μάλιστα του εμβολιασμού με ένα νέο εμβόλιο», ανέφερε. «Δεν είχαμε παρά μόνο μία περίπτωση που θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, αλλά που η εξέλιξη – συνεχίζεται βέβαια η αξιολόγηση του περιστατικού – έδειξε ότι δεν έχει σχέση τελικά με τον εμβολιασμό. Περίπτωση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.

«Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο»

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε επίσης ότι η άποψη ότι το εμβόλιο το ίδιο προκαλεί νόσο «είναι πέρα για πέρα λανθασμένη». «Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA, που είναι το εμβόλιο, δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Επομένως εάν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, αυτό είναι διότι η λοίμωξή του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό» εξήγησε. Επίσης, στο ερώτημα αν κάνει κανείς το εμβόλιο και έχει σαν αποτέλεσμα να θετικοποιείται το ταχύ τεστ, το rapid test, ή ο μοριακός έλεγχος «πάλι και εδώ η απάντηση είναι κάθετα αρνητική. Δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test, ούτε τον μοριακό έλεγχο. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο στοιχείο, σημαίνει τότε ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί», σημείωσε.