Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσαν δύναμη και κουράγιο και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μετά τη «βροχή» καταγγελιών που ακολούθησε από αθλήτριες αλλά και φοιτήτριες, για την παρενόχληση που υπέστη μίλησε ξανά και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα .

«Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου (…) Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ ‘ένδειξη συμπάθειας’ όπως ονομάστηκε, από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δε θέλω κάτι τέτοιο είπα» ανέφερε η κ. Δημαδάμα. 

Η κ. Παπαδήμα μίλησε πριν κάποιους μήνες στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και την Σάσα Σταμάτη για το συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε πριν από 20 χρόνια.

«Ναι, έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν µια κάκιστη εµπειρία. Θα µιλήσω έξω από τα δόντια, γιατί νοµίζω ότι πρέπει να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους και να µην τα στρογγυλεύουµε. Περίπου µία δεκαετία πριν, στα πρώτα βήµατά µου στην πολιτική, πρώην υπουργός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, καθώς ανεβαίναµε µαζί να επισκεφθούµε το πολιτικό γραφείο συναδέλφου για µια κοµµατική συνάντηση, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγµή να εκφράσει επιθετικά την ερωτική του διάθεση, παρενοχλώντας µε στο ασανσέρ! Αιφνιδιάστηκα πραγµατικά, αντέδρασα, τον έσπρωξα, βγήκα από το ασανσέρ και ανέβηκα τρέχοντας µε τα πόδια...» είχε πει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη της στην Σάσα Σταμάτη, κάνοντας γνωστό το περισταρικό.

Και συνέχισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν αφορά µόνο τον χώρο της Ν.∆., του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, δυστυχώς, γενιές ανδρών που ανατράφηκαν θεωρώντας ότι, αν θέλουν αυτοί, πρέπει να θέλουν και αυτές.

Θα µε ρωτήσετε γιατί δεν το κατήγγειλα τότε. ∆εν το κατήγγειλα γιατί φοβήθηκα, γιατί τρόµαξα. Τώρα το λέω, γιατί πρέπει να ενθαρρύνουµε τα θύµατα να µιλούν ανοιχτά και να προχωρούν σε καταγγελίες. Φτάνει πια»  

sasa_dimadama



Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ:

Συγκαταλέγεται στα νέα και ανερχόµενα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής, µε ξεκάθαρο και τεκµηριωµένο πολιτικό λόγο, έχοντας αναλάβει µια σειρά από δύσκολους ρόλους και αποστολές και φέρνοντάς τις εις πέρας µε επιτυχία.

Ο λόγος για τη Ζέφη ∆ηµαδάµα, που, εκτός από αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήµατος Αλλαγής, είναι αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος και παράλληλα διδάσκουσα στο τµήµα ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήµιο.

Τα «Π» τη συνάντησαν στην Πλατεία Οµονοίας στην Αθήνα, όπου µεταξύ των άλλων αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.

«Ήταν µια κάκιστη εµπειρία», υπογραµµίζει. Η ίδια µιλά πρώτη φορά για την απώλεια που αντιµετώπισε κατά τον πέµπτο µήνα της εγκυµοσύνης της, πριν από µερικά χρόνια, ενώ σχολιάζει µε σκληρά λόγια τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο τηλεοπτικό ριάλιτι «Big Brother». «Κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι και, για χάρη ενός αιµοχαρούς τηλεοπτικού κοινού, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώµατα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Γιατί αποφασίσατε να ξεσπάσετε δηµόσια στα social media µε αφορµή τις δηλώσεις του πρώην παίκτη του «Big Βrother» Αντώνη Αλεξανδρίδη περί βιασµού;

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι και, για χάρη ενός αιµοχαρούς τηλεοπτικού κοινού, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώµατα και εξευτελίζει τις γυναίκες. Ο συγκεκριµένος παίκτης του «Big Brother» διατυµπάνιζε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, µε έπαρση, τη διάθεσή του ακόµα και να προβεί σε βιασµό (!) προκειµένου να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. ∆υστυχώς και στην καθηµερινότητα παρακολουθούµε βιασµούς, δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών από άνδρες, οι οποίοι δεν ανέχθηκαν την άρνηση. Το σεξ, ο έρωτας απαιτεί συναίνεση και από τις δύο πλευρές. Οπως απάντηση είναι το «ναι, θέλω», έτσι απάντηση είναι και το «όχι, δεν θέλω» στη διάθεση καθενός και καθεµιάς για επαφή. ∆εν θα επιτρέψουµε να γυρίσουµε πίσω σε µαύρες εποχές έπειτα από τόσους αγώνες γυναικών και ανδρών.

yjty
 Έχετε έναν γιο 16 ετών. Αν σας έλεγε να πάει στο «Big Brother», τι θα του απαντούσατε;

Ο γιος µου είναι ένα ανεξάρτητο παιδί, που αποφασίζει ο ίδιος για τις επιλογές του και έχει τη δική του πυξίδα. Αν µπορούσα να τον συµβουλέψω, θα τον αποθάρρυνα από το να εκθέσει τη ζωή του, την καθηµερινότητά του προς τέρψη «λαίµαργων» θεατών. Η ζωή δεν είναι το «Big Brother» ή ανάλογα τηλεπαιχνίδια έκθεσης και στείρου ανταγωνισµού. Αν και είµαι σίγουρη ότι το δικό του «θέλω» θα ήταν να συµµετέχει σε ένα διαστηµικό ταξίδι...

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας και πώς τη διαχειριστήκατε;

Θα µιλήσω πρώτη φορά για την απώλεια που αντιµετώπισα κατά τον πέµπτο µήνα της εγκυµοσύνης µου, πριν από µερικά χρόνια. Η ξαφνική, χωρίς καµιά προειδοποίηση ή διαπιστωµένο πρόβληµα, απώλεια ενός εµβρύου πέντε µηνών χαράχθηκε βαθιά µέσα µου. Αν και είχα την αµέριστη στήριξη της οικογένειάς µου, χρειάστηκα υποστήριξη από ψυχολόγο για τη διαχείριση του πένθους. Επειδή ήταν µια απώλεια που βίωσα σιωπηλά, θέλω να υπογραµµίσω τον αρνητικό ρόλο των αδιάκριτων και επίµονων ερωτήσεων σχετικά µε τις προσωπικές µας επιλογές, στην προκειµένη περίπτωση την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού. Θέλω πραγµατικά να δηλώσω απροκάλυπτα ότι όλοι και όλες πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ποτέ δεν γνωρίζουµε τι προβλήµατα βιώνει καθεµιά ή καθένας στη ζωή του. Ακόµα και το πραγµατικό ενδιαφέρον πρέπει να χαρακτηρίζεται από µεγάλη διακριτικότητα.

Εχετε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά σας;

Ναι, έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν µια κάκιστη εµπειρία. Θα µιλήσω έξω από τα δόντια, γιατί νοµίζω ότι πρέπει να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους και να µην τα στρογγυλεύουµε. Περίπου µία δεκαετία πριν, στα πρώτα βήµατά µου στην πολιτική, πρώην υπουργός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, καθώς ανεβαίναµε µαζί να επισκεφθούµε το πολιτικό γραφείο συναδέλφου για µια κοµµατική συνάντηση, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγµή να εκφράσει επιθετικά την ερωτική του διάθεση, παρενοχλώντας µε στο ασανσέρ! Αιφνιδιάστηκα πραγµατικά, αντέδρασα, τον έσπρωξα, βγήκα από το ασανσέρ και ανέβηκα τρέχοντας µε τα πόδια...

Είναι ξεκάθαρο ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν αφορά µόνο τον χώρο της Ν.∆., του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, δυστυχώς, γενιές ανδρών που ανατράφηκαν θεωρώντας ότι, αν θέλουν αυτοί, πρέπει να θέλουν και αυτές.

Θα µε ρωτήσετε γιατί δεν το κατήγγειλα τότε. ∆εν το κατήγγειλα γιατί φοβήθηκα, γιατί τρόµαξα. Τώρα το λέω, γιατί πρέπει να ενθαρρύνουµε τα θύµατα να µιλούν ανοιχτά και να προχωρούν σε καταγγελίες. Φτάνει πια.

Η ξαφνική, χωρίς καμιά προειδοποίηση ή διαπιστωμένο πρόβλημα, απώλεια ενός εμβρύου πέντε μηνών χαράχθηκε βαθιά μέσα μου


Εκτός από αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., διδάσκετε στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Πώς είναι η κατάσταση µε τους φοιτητές, τι γίνεται µε τον COVID-19 και πώς αντιδρούν στη χρήση µάσκας;

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι εξαιρετικά ενηµερωµένοι και παρακολουθούν τις εξελίξεις για την αντιµετώπιση του COVID-19. Εχουν µεγάλη ευκολία να αναζητούν πληροφορίες στο ∆ιαδίκτυο εντός και εκτός Ελλάδας και είναι υπεύθυνοι και σοβαροί στα θέµατα της υγειονοµικής κρίσης. Με χαροποιεί το γεγονός πως, παρότι τα µαθήµατα της προηγούµενης χρονιάς έγιναν διαδικτυακά, οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες ήταν παρόντες και παρούσες στα µαθήµατα, συµµετείχαν και συνεργάζονταν µαζί µας µε εργασίες, ασκήσεις κ.λπ. Μας λείπουν, ωστόσο, τα διά ζώσης µαθήµατα στην αίθουσα, η ζωντάνια, η ενέργεια, η συζήτηση και η συναναστροφή µε τους νέους και τις νέες. Ευχόµαστε να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος και να ξαναβρεθούµε...

Μάθαµε ότι είστε φιλόζωη. Εχετε έναν γάτο, τον Μάιλο, και παράλληλα δραστηριοποιείστε σε πολλά σωµατεία για αδέσποτα.

Η αδυναµία µου στα ζώα -και ιδιαίτερα στα αδέσποτα- είναι γνωστή. ∆υστυχώς, δεν υπάρχει πρόνοια από τους δήµους και το κράτος, ώστε να αντιµετωπιστεί ουσιαστικά το σοβαρό πρόβληµα των ανυπεράσπιστων ζώων που βρίσκονται παντού γύρω µας. Πιστεύω ακράδαντα ότι απαιτούνται συστηµατικές πολιτικές και παιδεία για να αντιµετωπίσουµε το ζήτηµα αυτό. Ναι, όσο και αν αντιστάθηκα, τελικά υπέκυψα στον πειρασµό του Μάιλο, ενός αδέσποτου, καταπονη µένου γάτου, που βρήκε µια φίλη στον δρόµο. Πάντα φιλοξενούσα στο σπίτι γατάκια. Όσο µπορώ στηρίζω τα σωµατεία, τα οποία µε ελάχιστους πόρους και πολλή αγάπη φροντίζουν τα ζώα στους δρόµους, παρέχοντας τροφή, στειρώσεις, εµβόλια και κτηνιατρικούς ελέγχους.

Κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι και, για χάρη ενός αιμοχαρούς τηλεοπτικού κοινού, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξευτελίζει τις γυναίκες


Ζείτε στο κέντρο της Αθήνας. Aντιµετωπίζετε προβλήµατα;

Η Αθήνα είναι µια µοναδική πόλη, µε υπέροχες γειτονιές, µε αέρα κοσµοπολίτισσας, µε ιστορία και πολιτισµό σε κάθε γωνιά της. Η υποβάθµιση, η παράνοµη µετανάστευση, η καθαριότητα, η έλλειψη πνευµόνων πρασίνου, αλλά και τα ναρκωτικά και η εγκληµατικότητα επιβαρύνουν την πόλη µας. Επιµένουµε, εµείς οι κάτοικοι, στην ανάγκη να νιώσουµε ασφαλείς και χαρούµενοι, ώστε να επιστρέψει η ζωή στην Αθήνα µας.

Το Κίνηµα Αλλαγής είναι ένα άλλο κεφάλαιο για εσάς, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου. Πώς κρίνετε την πορεία του και ποια είναι η πορεία και η θεµατολογία των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κοµµάτων;

Το Κίνηµα Αλλαγής είναι ο πόλος που εκφράζει τη δηµοκρατική παράταξη στη χώρα, επιµένοντας να κάνει πράξη το άνοιγµα σε πολίτες, κινήµατα και κόµµατα µε συγκεκριµένες προτάσεις και σχέδιο για τη χώρα. Καρδιά του Κινήµατος Αλλαγής είναι το ΠΑΣΟΚ, οι αρχές, οι αξίες του σοσιαλισµού και της Σοσιαλδηµοκρατίας, που για δεκαετίες ενέπνευσαν τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες. Από την πρώτη στιγµή, µαζί µε τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόµµατα -που είναι η οικογένειά µας στην Ευρώπη- κάνουµε µια προσπάθεια δύσκολη, αλλά δυναµική. Ως αντιπρόεδρος Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι κό Κόµµα, παρακολουθώ συστηµατικά την οργάνωση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου µε ριζοσπαστικές θέσεις σε κρίσιµα ζητήµατα, όπως είναι η δίκαιη αναδιανοµή, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωµάτων, η προσφυγική-µεταναστευτική κρίση, αλλά και η κλιµατική αλλαγή.

Η περίοδος που διανύουµε έχει πολλά µέτωπα και πολλές ιδιαιτερότητες, όπως η πανδηµία και τα Ελληνοτουρκικά. Ως Κίνηµα Αλλαγής, ποια είναι η θέση σας;

Στην πανδηµία του κορονοϊού και στις τεράστιες επιπτώσεις που έχουν επέλθει στην οικονοµία και την κοινωνία απαντάµε µε κριτική, αλλά και µε προτάσεις και λύσεις. Ακόµα και απέναντι σε αυτούς που δεν τους αρέσει και έχουν µάθει να χυδαιολογούν και να λαϊκίζουν επιµένουµε να κάνουµε εποικοδοµητική αντιπολίτευση. Μια τέτοια πρόταση ήταν αυτή (την 3η Σεπτέµβρη, επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) για την ανασύσταση του ΕΣΥ και την αναγέννηση της δηµόσιας Υγείας. Οµως, η κυβέρνηση κωφεύει και, δυστυχώς, συνεχίζει να κυβερνά σε έναν µοναχικό, δύσβατο δρόµο, υιοθετώντας συντηρητικές πολιτικές. Και στα εθνικά ζητήµατα και στην αυξανόµενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπογραµµίζουµε ότι πρέπει να είµαστε µια γροθιά για το καλό της Ελλάδας και απαιτούµε συναινέσεις και σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για να χαραχθεί η εθνική µας στρατηγική. Και σε αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται. Εύχοµαι να µην αποβεί σε βάρος της χώρας µας αυτή η κυβερνητική στάση, αλλά και η απουσία από τις κρίσιµες αυτές ώρες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η οποία ασχολείται µε ανούσια εσωκοµµατικά παιχνίδια και ισορροπίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 12/9