Τα διμερή θέματα που αφορούν τις Ελληνο-πολωνικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα Αρτούρ Λόμπαρτ.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ «Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

F2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν αυτή που ουσιαστικώς εκπαίδευσε τους Πολωνούς αεροπόρους όταν αυτοί προ ετών είχαν μόλις αποκτήσει τα νέα – τότε – γι’ αυτούς μαχητικά F-16C/D Block.52+ADV και για το λόγο αυτό είχαν έλθει και τους εκπαιδεύσαμε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αργότερα πάλι στην 115 τους είχαμε εκπαιδεύσει στις ακροβατικές πτήσεις με το σόλο F-16 μεμονωμένο αεροσκάφος επιδείξεων της «Ομάδος Ζευς» της ΠΑ. Τώρα υπάρχουν και άλλα «ενδιαφέροντα» θέματα καθώς οι Πολωνοί έχουν ήδη παραγγείλει F-35 ενώ μπορούμε να τους εκπαιδεύουμε τόσο στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειρηνευτικών Αποστολών στο Κιλκίς, όσο και στο αντίστοιχο για το ΠΝ το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

F3