Όλο το φάσμα των αμυντικών σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ εξετάστηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με τον νέο Ισραηλινό ομόλογό του Ιώβ Γκάλαντ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα νέα του καθήκοντα.

Το τηλεφώνημα είχε μεν εθιμοτυπικό χαρακτήρα «επί τη αναλήψει των καθηκόντων» από τον νέο Ισραηλινό ΥΠΑΜ, ωστόσο στη διάρκειά του συζητήθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδος- Ισραήλ για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκφράσθηκε η ικανοποίηση και από τους δύο για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Επίσης, κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών τονίσθηκε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ συμβάλλει στην προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των ασκήσεων και των συνεκπαιδεύσεων μεταξύ προσωπικού όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο σχέδιο της δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως της Καλαμάτας. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την τοποθέτηση των εξομοιωτών στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας και την επαναφορά σε κατάσταση πτήσεως των 20 από τα 45 συνολικώς εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μόλις θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα ανταλλακτικά στο πλαίσιο υλοποιήσεως της συμφωνίας «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (“Follow-On-Support”/FOS). Επίσης από το τέλος της ανοίξεως του 2023 αναμένονται να προσγειωθούν σε αυτήν τα πρώτα από τα δέκα συνολικώς αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των νέων πιλότων μας προτού αυτοί ενταχθούν στις πολεμικές Μοίρες ανεβάζοντας έτσι σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο.

Τέλος, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη για την υλοποίησή του τόσο το πρόγραμμα αποκτήσεως των αντιαρματικών κατευθυνομένων βλημάτων SPIKE-NLOS (σε τρεις εκδόσεις: χερσαία, εναέρια και θαλάσσια), ενώ έχει αρχίσει και η διαδικασία του τι πρόκειται να γίνει με την τριετή ενοικίαση των συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αερο-οχημάτων (UAV) HERON, που για λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ επιχειρούν εδώ και δύο χρόνια από τη Σκύρο.