Για τις αξιώσεις της Τουρκίας και την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δίνουν και παίρνουν τα μεγάλα λόγια. Η Ελλάδα μεγαλώνει η Ελλάδα επεκτείνεται, ακούω από το πρωί, είπε ο κος Κουτσούμπας και σημείωσε πως δεν χωράνε ούτε μεγάλα λόγια ούτε πανηγυρισμοί σήμερα. Η Τουρκία έχει ανοίξει όλη την βεντάλια των διεκδικήσεων.

«Προφανώς με όλα τα παραπάνω μπορεί μόνο να μεγαλώσουν κι άλλο τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, να θυμίσω είπε ο Γ.Γ του ΚΚΕ , ότι με τις ίδιες περίπου τυμπανοκρουσίες πριν λίγους μήνες φέρατε για επικύρωση στη Βουλή και τις συμφωνίες για τον καθορισμό ορίων με την Ιταλία και την Αίγυπτο και εμείς τότε σας λέγαμε ότι αυτές οι συμφωνίες ακριβώς επειδή είναι ενταγμένες τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ του laptop της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ανησυχούν γιατί μπορεί να περιπλέξουν και άλλο την κατάσταση».

Επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο δεν ανακόπηκε αυτό το διάστημα αλλά κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο με τις βόλτες του Ρους Ρει κατά της Ελλάδας, σημείωσε ο κος Κουτσούμπας.

Γιατί όταν προχωράτε σε μερική επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας και υπογράφεται συμφωνίες με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος συμφωνίες όμως που προβλέπουν υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα, αυτό που κάνετε είναι μόνο να ανοίγετε την όρεξη σε επιδιώξεις σε στόχους της τουρκικής σειράς τάξης η οποία προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι μοναδικό θέμα διαλόγου η πείρα όλων των προηγούμενων ημερών, των προηγούμενων 60 ημερών μας λέει ότι έδωσαν στη Τουρκία τη δυνατότητα να συστηματοποιήσει και να διευρύνει αυτές τις απαράδεκτες διεκδικήσεις, οι οποίες ξεκινούν από τα χωρικά ύδατα και το εύρος τους, καθώς και το εύρος του εναέριου χώρου περιλαμβάνουν τις γκρίζες ζώνες φτάνουν μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και συνεχίζουν.

Έχει κανείς μήπως είναι αυταπάτη πως η Τουρκία θα περιοριστεί να συζητάει μόνο τη ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ή μήπως έχει κάποιο φρένο στις τροποποιήσεις της, συμπλήρωσε ο κος Κουτσούμπας και μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί το ΚΚΕ δηλώνει παρών.