Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, άλλα να δείξετε ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα με σοβαρότητα, υπευθυνότητά και εθνική γραμμή σαφή όχι μικροκομματική όχι επικοινωνιακή  όχι εσωκομματική, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε ένα μέιζον κρίσιμο εθνικό θέμα σε έξαλλή αντιπολιτευτική στάση σε μια πασαρέλα όπως κάνατε στις Πρέσπες. Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις σχέσεις για τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Καλή τη πίστη σας καλώ να ξεφύγετε από την ασάφεια και να ανακοινώσετε στα κόμματα και στον λαό ένα σαφή χάρτη αντιμετώπισης των προκλήσεων με διπλωματικά μέσα με σαφής εθνικές κόκκινες γραμμές προς κάθε κατεύθυνση, για να γνωρίζουν πως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, άλλα δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα και προκλήσεις".

 Με ποια ατζέντα και στόχους πάμε σε διερευνητικές;

 Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε για τις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «λόγος της ανησυχίας μας είναι η ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές. Με ποια ατζέντα; Ποιους στόχους; Ποιες επιδιώξεις, θα πάμε σ’ αυτές; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν, που αξιοποιώντας στο έπακρο την στάση Πόντιου Πιλάτου της Ευρώπης, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;»

 Ο κος Τσίπρας αναρωτήθηκε, «τι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να εξασφαλίσουμε κάποιες συμμαχίες στην Ευρώπη και γενικότερα; Όλα αυτά παραμένουν θολά. Και όσο παραμένουν θολά, και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, και όσο η διεθνής κατάσταση και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι για την πατρίδα αυξάνουν» και ξεκαθάρισε την στήριξη του κομματός του στην επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 Η Ελλάδα, όμως, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.