Ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, έχει επιδοθεί ουκ ολίγες φορές στο αγαπημένο του σπορ των fake news. Αυτή τη φορά όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αφού αφορά την ιατρική γνωμάτευση (!) που καταθέτει ο ίδιος. «Τα αποτελέσματα της κολχικίνης ήταν γνωστά από το Μάρτιο αφού προέκυπταν από μελέτες Ελλήνων επιστημόνων, αλλά δεν προχώρησε η Επιτροπή και το υπουργείο», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.


Ποια είναι η αλήθεια;


Πέρυσι την άνοιξη έφτασε σε προχωρημένο στάδιο μια μεγάλη έρευνα από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, από τον χώρο της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας, σχετικά με τη χρήση της κολχικίνης για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορονοϊού.


Στις 27 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ομάδας, Σπύρος Δευτεραίος, έλεγε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενδείξεις και ελπίδες για αποδείξεις, αλλά θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία μέσα σε έναν μήνα».


Στις 24 Ιουνίου, ο γνωστός καθηγητής Ιατρικής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, έλεγε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιορίζεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος, όταν το φάρμακο χορηγηθεί -προληπτικά- με την εμφάνιση των πρώτων ήπιων συμπτωμάτων. Ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Το αν μπορεί να χορηγηθεί και να δράσει αποτελεσματικά στην αρχή της νόσου θα το γνωρίζουμε το φθινόπωρο».


Μόλις χθες, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφραζε τις επιφυλάξεις του, γράφοντας πως «δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για να θεωρήσουμε την κολχικίνη το φάρμακο θαύμα. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τη χορηγούμε στην Ελλάδα, γιατί δεν βλάπτει και γιατί δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Αλλά θέλουμε περισσότερα στοιχεία και ελπίζω αυτά να ανακοινωθούν από τους Καναδούς ερευνητές τις επόμενες ημέρες».


Τι μετράνε όμως επιστημονικά και ιατρικά οι κ. Δευτεραίος, Στεφανάδης, Μόσιαλος και λοιποί καθηγητές μπροστά στον Κώστα Βαξεβάνη, που έβγαλε και πόρισμα (όπως γράφει το Documento) ότι «θα είχαν σωθεί άνθρωποι αν άκουγαν τους επιστήμονες για κολχικίνη»;