«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας» επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale της τελευταίας εκδόσεώς τους F3R, παρουσία και τη Γαλλίδος ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, η οποία ήλθε για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα.

Ο ΥΕΘΑ έδωσε επίσης συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές στην κατάληξη μίας τόσο δύσκολης και περίπλοκης συμφωνίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι «με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο υπουργός τόνισε ότι η υπογραφείσα συμφωνία «θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Αναφερόμενος στο γιατί τα Rafale θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής», ενώ για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές».

Σε άλλο σημείο ο υπουργός τόνισε: «Συζητήσαμε τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».

Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ εκτός των όσων ανέφερε για τις πτυχές της ελληνογαλλικής συνεργασίας (και τα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά μας) πρόσθεσε: «Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας Γαλλίας», ενώ για το θέμα των γαλλικών φρεγατών επισήμανε σιβυλλικά: «(η Γαλλία) θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της συμβάσεως, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κώστας Φλώρος, ο ΓΓ/ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης, ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θόδωρος Λάγιος, ο Διευθυντής του Γραφείου ΥΕΘΑ Θάνος Βάλαρης, καθώς και ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος.

Από γαλλικής πλευράς, εκτός της ΥΠΑΜ κυρίας Φλοράνς Παρλί, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ο Αρχηγός της Γαλλικής Αεροπορίας Πτέραρχος Φιλίπ Λαβίν, ο Σύμβουλος Βιομηχανικών Υποθέσεων της γαλλικής κυβερνήσεως Μ. Ντεσίντ, καθώς και η Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Καντάν.