Στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξελέγη μία εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και η κα Μπακογιάννη συμμετέχουν στις εργασίες της χειμερινής συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Όπως η ίδια δημοσίευσε με ανάρτηση στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter :

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις. Ο λαϊκισμός, ο αναθεωρητισμός και καταπάτηση ουσιωδών δημοκρατικών ελευθεριών ανθούν και πάλι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε. Η ανάγκη να θωρακίσουμε τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συνεχίζουμε το σημαντικό έργο» έγραψε η κ. Μπακογιάννη για την εκλογή της.


Η Συνέλευση θα ασχοληθεί με τις ηθικές, νομικές και πρακτικές εκτιμήσεις των εμβολίων για την Covid-19, συζήτηση στην οποία θα παρέμβει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Στην διάταξη είναι επίσης :

-οι διακρίσεις λόγω εθνοτικού χαρακτηρισμού στην Ευρώπη,

-οι περιορισμοί στις δραστηριότητες των ΜΚΟ στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης,

-οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες και μακροχρόνιες ασθένειες,

-η ανεξαρτησία των δικαστών στην Πολωνία και στη Μολδαβία (με τη συμμετοχή της Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, πρώην Ομοσπονδιακής Υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας) και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα παρουσιαστεί η πρόοδος της διαδικασίας monitoring της Συνέλευσης και του διαλόγου με το Μαυροβούνιο.

Θα συζητηθεί επίσης έκθεση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία.

Στη Συνέλευση θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.