Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση των δωρεών ύψους 4 εκατ. ευρώ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και της Μαριάννας Λάτση για το «Θεαγένειο», εν μέσω μίας πολύ έντονης συνεδρίασης στη Βουλή, με αντιπαραθέσεις, διαφωνίες, ενστάσεις και παραστάσεις…καθώς η συζήτηση για συλλαλητήρια φοιτητικών οργανώσεων, άναψε τα αίματα!

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 ψήφισαν «παρών» ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Εκσυγχρονίζονται οι υποδομές

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των δύο νοσοκομείων και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δωρητές.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να δηλώσω ότι είμαστε ευγνώμονες ως ελληνική κοινωνία στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, για τη δωρεά του, των 1.192 τμ των νέων ΤΕΠ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ένα εμβληματικό νοσοκομείο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του, που είναι κομβικά στην εφημερία όλου του λεκανοπεδίου, θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν τελευταίας τεχνολογίας, με όλα τα μηχανήματα και τις κτιριακές υποδομές, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Και χαίρομαι που αυτό προχωράει επί της διακυβέρνησής μας» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Κόντρα για τις θεραπείες του κορoναϊού

«Μέχρι σήμερα όλες οι επιστημονικές κοινότητες και οι φορείς παραδέχονται ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να προσφέρει ίαση στην πανδημία του κοροναϊού. Όλες οι κλινικές μελέτες για τις θεραπείες είναι σε πειραματικό στάδιο», απάντησε ο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που υποστήριξε ότι η θεραπεία με φάρμακα αντισωμάτων θα μείωνε κατά 70% το ποσοστό των θανάτων από κορονοϊό αλλά και τους βαριά ασθενείς.

«Η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στο μέλλον για τις θεραπείες αφού πρώτα αποφασίσει σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Στην επίθεση είχε περάσει νωρίτερα, ο κ. Πολάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έκανε ένα μεγάλο πολιτικό λάθος στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ποντάροντας όλα τα λεφτά της στα εμβόλια και όχι σε μια επιθετική πολιτική με ιχνηλατήσεις του κορονοϊού και φαρμακευτικές θεραπείες».

Αντιπαράθεση Πλεύρη – Σκουρλέτη για 17Ν

Όλα ξεκίνησαν όταν κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης έκρινε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτηθεί το κλίμα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υποστήριξε ότι καλύπτει και ανέχεται άνομες ενέργειες και καταστάσεις όπως η διαπόμπευση πρυτάνεων και η ανάρτηση πανό κατά δημάρχων. «Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και είναι, δικαιώματα με βάση την δημόσια υγεία», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε : «Έξι νομοθετικές φωτογραφικές παρεμβάσεις εύνοιας της 17 Νοέμβρη φέρατε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κόμμα του 3% που συναγελάζεται με ομάδες τρομοκρατών και με τη 17 Νοέμβρη».

«Ακούσαμε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, τη γνωστή "μαύρη προπαγάνδα". Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με απόλυτο σεβασμό για τα κοινωνικά δικαιώματα και προχώρησε στη διεύρυνση τους. Εσείς στραγγαλίζετε τη δημοκρατία με την επιβολή ωμού εκβιασμού. Τι λέτε στους πολίτες; Από τη μια ο τρόμος της πανδημίας και από την άλλη τα δικαιώματα σας. Δεν είναι έτσι όμως και δεν θα στραγγαλίσετε τα δικαιώματα τους. Σας τον επιστρέφουμε αυτό τον ωμό εκβιασμό», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Εγώ είπα ότι 6 μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της 17 Νοέμβρη. Ξεκάθαρα. Και δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορείτε για μαύρη προπαγάνδα. Καταργήσατε τις φυλακές Γ΄ τύπου, δώσατε δυνατότητα να παίρνουν άδεια οι τρομοκράτες, αλλάξατε το πλαίσιο ποινής για αρχιτρομοκράτες και το κάνατε πλημμέλημα από κακούργημα. Εγώ μιλώ με νόμους που ψηφίσατε και εσείς με ύβρεις», ανταπάντησε ο κ. Πλεύρης.

«Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το κράτος δικαίου ισχύει για όλους. Φωτογραφικές διατάξεις δεν υπήρξαν για κανένα. Το κράτος δικαίου είναι που καταδικάζει. Η εκδικητική αντιμετώπιση είναι έξω από το δημοκρατικό καθεστώς», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

ΚΙΝΑΛ : ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ σε αγώνα πυγμαχίας

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επιτέθηκε στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κάνοντας λόγο για θλιβερό θέαμα. «Βλέπουμε μια μάχη μέχρι εσχάτων. Θυμίζει πυγμαχία που χτυπιούνται οι δύο αντίπαλοι μέχρι τελικής πτώσεως», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τα δύο κόμματα να ρίξουν τους τόνους και αντί, όπως είπε, να προσπαθούν να οξύνουν τα πνεύματα να φανούν χρήσιμοι απέναντι στα ανησυχητικά φαινόμενα της πανδημίας και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και στη κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, τόνισε ότι οι πολίτες «δίνουν απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης που είναι το μόνιμο συστατικό της πολιτικής της για να προωθήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα».

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της να κάνει ότι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ο λαός μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν θα κάνουν πίσω», συμπλήρωσε.