Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης οδήγησε στην σημερινή μετάβαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Χαρδαλιά εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη για το θέμα, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του.

Σημειώνεται ότι η μετάβαση Χαρδαλιά- Αρκουμανέα στη Θεσσαλονίκη, κρίθηκε απαραίτητη κατόπιν τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κι επιδημιολόγων, οι οποίοι αξιολόγησαν την κατάσταση.

Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την
ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις
ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

- 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)

- 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)

- 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)

- 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)

- 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα
μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Παράλληλα, ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας, τόνισε ότι «δύο πράγματα με ανησυχούν. Το ένα είναι πως βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις, πλέον τις βρίσκουμε παντού. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή. Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Ευχαριστώ τον κόσμο για την υπομονή και την προσπάθειά του».