Δεν είναι εύκολα κατανοητό από ορισμένους, ως φαίνεται, ότι η χώρα μας, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, καταγράφουν κατά προτεραιότητα τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, δηλαδή τα θετικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, και, στη συνέχεια, καταγράφουν ηλεκτρονικά τα αρνητικά δείγματα.

Ενώ, λοιπόν, τα θετικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος καταγράφονται κατά προτεραιότητα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν επιτρέψει ακόμη και την αναδρομική καταχώριση των αρνητικών δειγμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, στο μητρώο COVID – 19, εξαιτίας, κυρίως, της πίεσης και της έλλειψης χρόνου στο σύστημα Υγείας από την υπερβάλλουσα ανάγκη για παροχή κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης σε ασθενείς με νόσο COVID – 19.

Αυτά κλήθηκε να εξηγήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Σαρακιώτη.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνόψισε, μεταξύ άλλων, ως εξής την εύλογη εξήγησή του, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του:

«Είναι εκκρεμή αυτά τα δείγματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί. Δώσαμε προτεραιότητα στην καταχώρηση των θετικών δειγμάτων. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι μπορεί αυτά τα υπό διερεύνηση δείγματα να μην έχουν ακόμα καταχωρηθεί, να μην έχει οριστικοποιηθεί η καταχώρησή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζαμε ποια ήταν τα θετικά ή δεν συμπεριελήφθησαν τα θετικά δείγματα στις ιχνηλατήσεις μας και στις επιδημιολογικές μας αναφορές. Πρόκειται, επομένως, για τεχνικόζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την εικόνα την οποία έχουμε για τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα».