Στην επιτροπή Θεσμίων και Διαφάνειας της Βουλής ενημερώνουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας κι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας σχολίασε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το μητρώο covid και δήλωσε κατηγορηματικά «δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής covid».

Στην συνέχεια εξήγησε γιατί δημιουργήθηκε το μητρώο αυτό. «Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εντός covid εντός πανδημίας. Το μητρώο μας ζήτησαν οι επιστήμονες μας να το φτιάξουμε έχει δικαίωμα επεξεργασίας ο εθνικός οργανισμός υγείας η πολιτική προστασία και όλοι οι φορείς, ο ΕΟΔΥ, καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Έχει το δικαίωμα να συλλεγεί ύποπτα κρούσματα παρακολουθεί και καταγραφεί τα κρούσματα. Δεν υπάρχουν 2 συστήματα καταγραφής και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ.

Με κόπο και προσπάθεια συλλέγονται τα κρούσματα ιχνηλατεί και καταγραφεί τα κρούσματά. Κάποιοι μέμφονται αυτήν την διαδικασία σαν να είναι κάτι ύποπτο. Είναι εμφανές ότι το μητρώο είναι ένα και μοναδικό».