Είναι τόσο σπάνιο, που μάλλον και στις Βρυξέλλες θα δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν: Η Ελλάδα, γνωστή για τις καθυστερήσεις της στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών ή τη μεταφορά κανόνων, αυτή τη φορά όχι μόνο κινήθηκε γρήγορα, αλλά ήταν η μία από τις μόλις τρεις χώρες που δεν παραβίασε το χρονοδιάγραμμα!

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, «σήμερα, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών για παράλειψη μεταφοράς νέων κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με σκοπό την ενίσχυση των επιλογών και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, για παράδειγμα με την εξασφάλιση σαφέστερων συμβάσεων, ποιοτικών υπηρεσιών και ανταγωνιστικών αγορών».

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση η Κομισιόν, «η προθεσμία για τη μεταφορά του κώδικα στην εθνική νομοθεσία ήταν η 21η Δεκεμβρίου 2020. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Φινλανδία έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο».

Το νομοσχέδιο αυτό είχε τεθεί πέρυσι το καλοκαίρι σε δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη και ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες με τους ακόλουθους στόχους:

  • (α) προώθηση των επενδύσεων στα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας,
  • (β) τόνωση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και
  • (γ) προστασία των τελικών χρηστών - καταναλωτών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και αυξημένη επιλογή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, καλώντας τες να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.