μητσοτακης000
Πολιτική

Μητσοτάκης στο συνέδριο «Europe 2021»: Δεν είμαι αφελής απέναντι στην Τουρκία - Θέλω να δω συνέπεια στη συμπεριφορά της

Σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021» συμμετείχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης«Παρά την πανδημία ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -9 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
 
Αναμορφώνουμε τον ιστό του κράτους δια του ψηφιακού μετασχηματισμού - Οι προτεραιότητες για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση» ανέφερε μεταξύ άλλων. Η συζήτηση κάλυψε πολλές θεματικές: Από την αντίδραση στην πανδημία, ως το σχέδιο εμβολιασμών, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ανάκαμψη του τουρισμού, την πράσινη ανάπτυξη και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Την εκδήλωση συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Nicole Bastian, ενώ συμμετείχε και ο Thomas Enders, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Airbus. Παρενέβη επίσης ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Gerd Höhler, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1979.

H EE διαπραγματεύεται ως σύνολο - Ελπίζουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά δεν είμαστε αφελείς

«Είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των εμβολίων.

«Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» σημείωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα: «Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».
«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως γνωρίζετε σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψίσουμε όλες τις επιλογές μας ως προς την Τουρκία. Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω πως όντως κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.»


«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί σημαντικά από την Covid και θα ήθελα να επισημάνω πως σε ό,τι αφορά την ιατρική παράμετρο της πανδημίας, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ωφέλησε και το brand μας συνολικά» είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ήταν ο μόνος ξένος ηγέτης που συμμετείχε στο συνέδριο. Τόνισε δε ότι «κάθε μήνα που η οικονομία είναι κλειστή μιλάμε  για κόστος δισεκατομμυρίων που επωμίζεται το κράτος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές επειδή εμείς τους ζητήσαμε να κλείσουν».