Σε τρία διαφορετικά «θέατρα» θα εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το προσεχές διάστημα. Το πρώτο είναι αυτό των διερευνητικών επαφών, με το υπουργείο Εξωτερικών να αποστέλλει σύντομα πρόσκληση στην Αγκυρα για τον 62ο γύρο επί ελληνικού εδάφους, στις αρχές Μαρτίου. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τον πήχη και ως προς τις προσδοκίες και ως προς τη σημειολογία των επαφών. «Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων», τόνισε τις προάλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε σε δύο φράσεις την αντίληψη της ελληνικής πλευράς: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή τη συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας». Η δεύτερη «σκηνή» είναι αυτή των Βρυξελλών. Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αμέσως μετά την πανηγυρική επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής – αφού βέβαια στο μεταξύ οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την έκθεση Μπορέλ θα έχουν κορυφωθεί. Το έδαφος δεν είναι στρωμένο προς το παρόν για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, μπορεί όμως να καλλιεργηθεί για συμφωνία σε μία λίστα με κυρώσεις που θα μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον στο μέλλον προβεί εκ νέου σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου.

«Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναμένουμε από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενιαία προσέγγιση και αλληλεγγύη χωρίς προϋποθέσεις», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ειδικά στο Βερολίνο, που προχωρά κανονικά στην παραγωγή των υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το μήνυμα είναι σαφές: Δείτε πώς χειρίζεται το θέμα η Ουάσινγκτον. «Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά, θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη», δήλωσε με νόημα προχθές ενώπιον γερμανικού ακροατηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Κύπρο ενόψει της πενταμερούς

Το τρίτο μέτωπο είναι το Κυπριακό, με την άτυπη πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να πλησιάζει. Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Λευκωσία για να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με δεδομένη βέβαια την πλήρη αντίθεση και στη σκέψη ακόμα της λύσης των δύο κρατών που προωθεί η Αγκυρα. «Παραμένουμε στη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, υπενθυμίζοντας (και προς το εξωτερικό) την ελληνική θέση ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόταση-έκπληξη που θα καταθέσει στον Νετανιάχου

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όχι μόνο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι συζητήσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα επικεντρωθούν στην αμυντική συνεργασία και τη γεωπολιτική συμμαχία των δύο χωρών, θα επεκταθούν όμως και σε ένα άλλο ζήτημα. Μπροστά στη διαφαινόμενη απροθυμία της Ε.Ε. να υιοθετήσει άμεσα την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό πεδίο δοκιμασίας της ιδέας αυτής στην πράξη. Εφόσον το 70% του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι που πλέον μοιάζει πολύ πιθανό, από τις αρχές Απριλίου η χώρα μας θα μπορούσε να εφαρμόζει διαφορετικά πρωτόκολλα εισόδου και διαμονής για τους Ισραηλινούς τουρίστες, που αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια.