Στο θέμα των χρονοδιαγράμματων ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία από την Ελληνική Βουλή καθώς και των αλλαγών στα βιβλία ιστορίας και τα εμπορικά σήματα απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η πάγια θέση της ΝΔ είναι πως η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να υλοποιηθεί με περισσότερα στοιχεία υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, είναι μια συμφωνία που διαφωνούμε, θα την είχαμε κλειστή με έναν διαφορετικό τρόπο που δεν θα υπήρχαν οι ασάφειες οι σημερινές.

Ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε πως η εκκίνηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τα εμπορικά σήματα έχει αποσταλεί πρόσκληση του ΥΠΕΞ από τον Ιουλίο για την έναρξη του διαλόγου και υπάρχει μέριμνα για την καλή υλοποίηση της Συμφωνίας. Μέσα στον Φεβρουάριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή με νεότερη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι εξαιτίας των προβλημάτων της πανδημίας και των εκλογών στη γείτονα χώρα που δημιούργησαν πολιτική αστάθεια, υπήρξαν καθυστερήσεις, είναι μία πραγματικότητα, η οποία μας δυσκολεύει στις επικοινωνίες και στην περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία.

Αλλά παρόλα αυτά, έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι επαφές διαλόγου των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών για την επίτευξη κοινών αποδεκτών λύσεων των εμπορικών επώνυμων σημάτων.

Όπως μας έχει δηλώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας το Επιμελητήριο το όνομα του οποίου είναι ένα από τα εμπόδια που έχουμε πρόκειται να αλλάξει.

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε, πως στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα μη συμμόρφωσης στη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων των σχολικών βιβλίων και της προστασίας των προϊόντων.

Επεσήμανε πως «αποτελεί την επιτομή και είναι πολύ σημαντικό, η προσήλωση όλων μας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα βεβαίως και της δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».