μαρια_συρεγγελα1
Πολιτική

Συρεγγέλα: Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με απτές πρωτοβουλίες

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα , με ανακοίνωσή της επισήμανε πως η αλήθεια σε σχέση με την προτεραιότητα της κυβέρνησης στα θέματα ισότητας των φύλων είναι διαφορετική, καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι από τα φλέγοντα στην ατζέντα της κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, η κ.Συρεγγέλα τόνισε πως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε «νωρίτερα και από κάθε άλλη χώρα που αναφέρεται στο δημοσίευμα, στη θέσπιση του Ν. 4706/2020, με τον οποίο υιοθετείται το μέτρο της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων». Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το λεπτό ζήτημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών στόχων και δημιουργίας εντυπώσεων.


H ανακοίνωση από το υπ.Εργασίας:


Η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ισότητας των φύλων, γεγονός που το αποδεικνύει στην πράξη. Με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε σημερινό δημοσίευμα με τον παραπλανητικό τίτλο «Η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων».

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα είχε συνταχθεί με την πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. υπέρ της πρότασης για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιριών και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο πλαίσιο του «Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014)». Και σ’ αυτή τη θέση παραμένει.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα εκφράστηκε θετικά ως προς τους στόχους της Οδηγίας και ανέφερε την πρόθεσή της να εργαστεί εποικοδομητικά επί του φακέλου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η πρόταση της οδηγίας δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα και από κάθε άλλη χώρα που αναφέρεται στο δημοσίευμα, προχώρησε στη θέσπιση του Ν. 4706/2020, με τον οποίο υιοθετείται το μέτρο της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία έχει συμπεριληφθεί ως καλή πρακτική στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Τόσο για το συγκεκριμένο νομοθετικό μέτρο όσο και για τις δράσεις της χώρας στην αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων η Ελλάδα έχει λάβει συγχαρητήρια από τον ΟΗΕ και άλλα Ευρωπαϊκά fora, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)» δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «H ισότητα των φύλων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και κυρίως μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των γυναικών όχι με ασκήσεις επί χάρτου αλλά στην πράξη. Όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση. Γι' αυτό καλό θα ήταν να μην γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών στόχων».