Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος ξεκινά στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου. Εκεί τοποθετεί χρονικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αρχή του τέλους της κρίσης της πανδημίας και αυτή την ελπίδα ήθελε να εμφυσήσει με τη χθεσινή του συνέντευξη: Οι θυσίες που γίνονται τώρα θα έχουν αντίκρισμα και δεν θα συνεχιστούν επ’αόριστον, αλλά θα αρχίσουν να δρέπουν καρπούς την περίοδο εκείνη.

Μέχρι το Πάσχα το «τοίχος ανοσίας»

Τι θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα; Όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 60 που θέλουν να εμβολιαστούν και πολλοί που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θα έχει αρχίσει να χτίζεται πια το περιβόητο τείχος ανοσίας και – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη - «καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει και λόγω τουρισμού, και θα έχουμε τουρισμό φέτος πολύ περισσότερο από πέρσι, το δουλεύουμε πολύ συστηματικά, θα μπορούμε πια να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια».

Πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ είχε και την αναγνώριση του λάθους για την κατάληξη της επίσκεψης στην Ικαρία στο σπίτι του βουλευτή κ. Στεφανάδη και το γεύμα εκεί, αλλά και πολλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις: Τόσο προς το εσωτερικό, σε μέλη της κυβέρνησης, όσο και προς το εξωτερικό, στην Άγκυρα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Τα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ ήταν τα ακόλουθα.

Πρός τους υπουργούς: Σε όσους δηλαδή έχουν υπερέκθεση τηλεοπτική και πολλές φορές συμβάλλουν στη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες: «Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική». Στη συνέχεια μάλιστα είπε πως «καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε».

Προς την Κομισιόν: Για τις καθυστερήσεις στην έγκριση και προμήθεια των εμβολίων: «Αφενός καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί. Σκεφτείτε να πρέπει να ανταγωνιζόμαστε εμείς τη Γερμανία και τη Γαλλία για να βρίσκουμε εμβόλια. Από την άλλη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, στη διαπραγμάτευση των συμβολαίων. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί καθώς θα έρχονται καινούργια εμβόλια».

Προς τον Ταγίπ Ερντογάν: Για τον Τούρκο πρόεδρο μετά τις νέες του προκλητικές δηλώσεις: «Η εμπειρία μου λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας».

Προς την Άγγελα Μέρκελ: Για τη στάση της έναντι της Τουρκίας: «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε εγείρει ή κάποιες επιφυλάξεις που έχουμε, γνωστές εξάλλου, για τη γερμανική πολιτική. Είναι πράγματα που έχουμε πει, τα έχω μοιραστεί κι εγώ με την Καγκελάριο κατ' ιδίαν, δεν χρειάζεται νομίζω να τα επαναλάβω».