Απόλυτα αντίθετος στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία δεν θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές αλλά και στις αλλαγές που προχωράει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πως «λένε ψέματα ότι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι αστυνομική μονάδα δεν υπάρχει ούτε και στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι «δημοσιεύθηκε στα wikileaks μια αναφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας στο State Department που επισημαίνει το αίτημα τους για είσοδο της αστυνομίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια ο κ. Βαρουφάκης, ανάφερε πως «τον άκουσα σήμερα να χρησιμοποιεί ένα ρητορικό σχήμα "στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία", προσπερνώ το ρητορικό σχήμα και θέλω να τον ρωτήσω κάτι πολύ συγκριμένο, μπαίνει η Αστυνομία στην σχολή και τι θα κάνει με τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων;» ή τι θα κάνει εάν «σε μια διάλεξη όπου προσκαλείται ένα καθηγητής ή ένας ομιλητής και υπάρξουν φοιτητές που τον γιουχάρουν, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι αστυνομικοί θα συλλαμβάνουν αυτούς που γιουχάρουν και ποιος τους δίνει την εντολή να τους συλλάβουν; ο κ. Χρυσοχοΐδης;».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, τόνισε, πως από τις 7 Αυγούστου 2019 το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να υπάρξει περιφρούρηση φύλαξης και του ασύλου των ιδεών αλλά αυτή πρέπει να ανήκει στην δικαιοδοσία των πρυτανικών αρχών και όχι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Είπε επίσης πως συμφωνεί ότι χρειάζονται αλλαγές στην εκπαίδευσή μας και σημείωσε ότι «προσωπικά και εγώ ο ίδιος έχω δώσει αγώνες για αλλαγές στο πανεπιστήμιο, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, ανεξαρτήτως κόμματων, για να βελτιώσουμε τα πράγματα αλλά πέφταμε πάνω σε «τοίχο» διαπλοκής και βίας από πολλούς κομματικούς χώρους».