O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μιλήσει σήμερα στη 13.00 στη Βουλή στην πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για το νέο νομοσχέδιο που εισάγει την οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου, καταργεί υπηρεσίες και ενεργοποιεί άλλες που ήταν σε «αδράνεια».

Στο νομοσχέδιο - εισηγητής του οποίου από την ΝΔ τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος - προβλέπεται μεταξύ άλλων η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, με τη δημιουργία των νέων γενικών γραμματειών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας καθώς και Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Επίσης, προβλέπει την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με στόχο να αποτελέσει το συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας στα θέματα που αφορούν στον απόδημο και τον ομογενειακό ελληνισμό.

Νέο ισχυρό Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Το υπουργείο Εξωτερικών εστιάζει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, «καθώς η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς είναι εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει εξάλλου αποτυπωθεί και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού». Όπως έχει επισημανθεί από διπλωματικές πηγές, «η ελληνική ομογένεια αποτελεί, σημαντικό - ανεκμετάλλευτο ως σήμερα- συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η νέα, ισχυρή, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φιλοδοξεί, μέσα από μια συνεκτική πολιτική, να ενισχύσει τους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα, να επιλύσει χρόνιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, αλλά και να υλοποιήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ομογένειας, ιδίως σε θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων».

Τι θεσμοθετείται, τι καταργεί

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που κινείται η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα το νομοσχέδιο σκοπεύει στη σύσταση νέων δομών του υπουργείου και στον εξορθολογισμό τους. Πέραν της μείωσης την Γενικών Γραμματειών κατά μία, μειώνεται ο αριθμός των επιμέρους οργανωτικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνιστώνται σε επίπεδο Διεύθυνσης, νέα Υπηρεσία Συντονισμού καθώς και νέα Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Θεσμοθετείται Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής. Δημιουργείται δομή συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας. Συστήνεται Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων. Καταργείται η Μεταφραστική Υπηρεσία και προβλέπεται στο εξής νέο σύστημα μεταφράσεων.

Συστήνεται για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Δημιουργείται νέα δομή για την Αναπτυξιακή και Ανθρωπιστική Αρωγή. Συστήνεται νέα Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, (HR). Στο σχέδιο νόμου με θέμα την «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιπαρατεθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα όπου προς το τέλος της, εκτιμάται ότι θα φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.