H ανάληψη αρµοδιοτήτων από τον πρώην κεντρικό Eυρωπαίο τραπεζίτη Μ. Ντράγκι, ως εντολοδόχο πρωθυπουργό σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, στη γειτονική Ιταλία και η υποδοχή που είχε από τις διεθνείς αγορές εκτόξευσαν τη µαταιοδοξία µιας σειράς πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ελλάδα µε βαριά πορεία στην ενεργό πολιτική, αλλά πλέον ορατό το µέλλον της τιµητικής αποστρατείας. Στόχος τους να πετύχουν ένα «ηρωικό» τελευταίο comeback στη διακυβέρνηση, προσφέροντας τις παρακαταθήκες για την Ελλάδα του µέλλοντος.

Οι επιφανείς αυτοί πολιτικοί, αν και ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές και κοµµατικές αφετηρίες, συνέκλιναν και απέκτησαν «κ οινή ταυτότητα» -στην πλειονότητά τους- µέσα από την υπόθεση Novartis και τις απολύτως εξωθεσµικές µεθοδεύσεις που ακολούθησαν τα ηγετικά κλιµάκια του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική απαξίωσή τους.

Σε αυτούς συµπεριλαµβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς, ο πρώην πλέον επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ∆. Αβραµόπουλος, που αναζητεί επόµενη ηµέρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης του πρώτου την περίοδο 2012-2014, Ευ. Βενιζέλος, που πλέον βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, και ο πρώην υπουργός και πλέον υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρ. Λοβέρδος.

Στον ίδιο κύκλο και µε διαρκείς ανεπίσηµες διαβουλεύσεις, απευθείας, αλλά και µέσω τρίτων, βρίσκεται, σύµφωνα µε τους καλά γνωρίζοντες το πολιτικό παρασκήνιο, ο περιφέρων την πικρία του για την παγίως αρνητική στάση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, απέναντί του Πρ. Παυλόπουλος, µε αποτέλεσµα να στερηθεί τη δεύτερη θητεία στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, φυσικά, δεν εντάσσεται στην οµάδα που στοχοποιήθηκε τα προηγούµενα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για «το µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Αφού ο αρχιτέκτονας της όλης µεθόδευσης σε βάρος των τότε πολιτικών αντιπάλων και επιφανών πλέον της «σκιώδους κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆. Παπαγγελόπουλος, συνδεόταν στενά από το παρελθόν µε τον κ. Παυλόπουλο, ενώ αποτελούσε -τα κρίσιµα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- έναν από τους πλέον τακτικούς επισκέπτες του στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Παρά ταύτα, ο πρώην Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας βρίσκει έδαφος συνεννόησης µε τη «σκιώδη των προεστών» ως θεµατοφύλακας του καραµανλισµού. Η πορεία Παυλόπουλου στην πολιτική ξεκινά από τον στενό κύκλο του Καραµανλή του πρεσβύτερου, ενώ φέρεται ότι στην παρούσα συγκυρία έχει αναλάβει ρόλο «ενορχηστρωτή» της οµάδας όσων «καραµανλικών» δηλώνουν ότι η σηµερινή κυβέρνηση της Ν.∆. δεν τους εκπροσωπεί. Και αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Καραµανλής ο νεότερος δεν διαφαίνεται να συµµετέχει στις παρασκηνιακές αυτές κινήσεις, ούτε να τις ενστερνίζεται (χαρακτηριστικό το υστερόγραφο σε ανάρτηση του Αργύρη Ντινόπουλου για τον «βενιζελισµό µετά τον Ελ. Βενιζέλο το 1920»).

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Το επονοµαζόµενο «κόµµα Novartis» έχει τη βάση του στο περίφηµο -µειοψηφικό την εποχή του δηµοψηφίσµατος για το 3ο µνηµόνιο, που προκήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το 2015- κίνηµα «Μένουµε Ευρώπη» και, υπό την έννοια αυτή, συνδέουν κάποιοι τον κεντρικό τραπεζίτη, µε την ανανεωµένη θητεία Γ. Στουρνάρα, µε αυτές τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις.

Πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται, αλλά σχετίζεται µε τη συµµετοχή κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης σε κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας», όπως για παράδειγµα η κυβέρνηση Παπαδήµου στην Ελλάδα στην αρχή των µνηµονίων και η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία στην παρούσα φάση.

Οι παράταιροι αυτοί σχεδιασµοί εδράζονται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες των «Π», σε µια σειρά δεδοµένων, πέραν της µαταιοδοξίας των πρωταγωνιστών. Πρώτον, στο εκλογικό σύστηµα της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση στις επόµενες εκλογές. Σύµφωνα µε τις µεταξύ τους συζητήσεις, ο ευρωπαϊκός συσχετισµός δεν θα επιτρέψει οι εκλογές αυτές να είναι διπλές, µε τις δεύτερες, όπως σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, να διενεργούνται µε το σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής.

∆εύτερον, οι συµµετέχοντες στα «συµπόσια» του είδους εµµένουν ότι, εξαιτίας είτε χειρισµών στα Ελληνοτουρκικά είτε εκτροπής της οικονοµίας και ανάγκης νέων µνηµονίων, εξαιτίας του COVID-19, θα υπάρξει αποσταθεροποίηση της χώρας και θα κληθεί µια κυβέρνηση «εθνικής συνοχής», ανάλογη µε εκείνες του 2011-2014, να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Τρίτον, δείχνουν να πιστεύουν στην αποδιοργάνωση και την αποδροµή του ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµατος διακυβέρνησης και την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχου στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, στην Κεντροδεξιά ενθαρρύνουν τη συγκρότηση πολιτικών σχηµάτων, όπως αυτών που εξαγγέλλουν ενόψει της απλής αναλογικής οι «παρέες» των Ζώη - Αντώναρου - Παπακώστα - Ντινόπουλου ή Κρανιδιώτη - Τζήµερου ή Τράγκα - Νικολόπουλου.

Στον συντονισµό των κινήσεων αυτών σηµαντικό ρόλο δείχνει ότι έχει ο επικοινωνιολόγος Ν. Καραχάλιος, πρώην στέλεχος της Ν.∆. επί εποχής Καραµανλή - Μεϊµαράκη. Ο συγκεκριµένος, µάλιστα, σε τελευταία ανάρτησή του στον «σαµαρικού» κλίµατος ιστότοπο antinews, σηµείωνε: «Οι πρώην λοχαγοί Καραµανλή και Σαµαρά σε συνεχείς διαβουλεύσεις». Η παρουσία της «σκιώδους των προεστών» έχει δώσει ήδη το «παρών» µέσα από συνεντεύξεις σε σχέση µε την ατζέντα των εθνικών θεµάτων.