Βουλή: Οι Δημόσιες Συμβάσεις στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης – Την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια
Το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις που σήμερα θα απασχολήσει την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι ένα νομοσχέδιο 228 άρθρων, το οποίο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα «σημαντικότερα της θητείας της».
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις, όχι μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και διατάξεις για τις συμβάσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών και Εθνικής Άμυνας.
Το νομοσχέδιο που την Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον καθώς έχουν ζητήσει να μιλήσουν σε αυτό 100 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ετοιμάζει, εδώ και ένα χρόνο την αλλαγή του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής, τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, μηχανικών και φορέων της αγοράς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν, ότι στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι, η διαφάνεια σε συνδυασμό με την ταχύτητα, η ευελιξία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η εξάλειψη αγκυλώσεων που καθυστερούν τις δημόσιες συμβάσεις, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Ήδη από την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αναδείχθηκαν τα κρίσιμα σημεία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η δυνατότητα επίβλεψης έργων του δημοσίου από ιδιώτες ελεγκτές και η αναπροσαρμογή του κατώτατου ορίου απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών και προμηθειών.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τον καθορισμό «υπο-περιοχών προστασίας» δηλαδή των περιοχών Natura, στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος.
Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νικόλας Παπαθανάσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καθώς και Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν επισημάνει την επιτακτική αναγκαιότητα να «τρέξουν» γρηγορότερα οι δημόσιες συμβάσεις διότι είναι κρίσιμες για την εθνική οικονομία, τις επενδύσεις και την βελτιστοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης των δημοσίων συμβάσεων στο τομέα της άμυνας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσής από την πλευρά τους κάνουν λόγω για σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις, προέβλεψαν καθυστερήσεις και κατήγγειλαν κυρίως την «εκχώρηση σε ιδιώτες της επίβλεψης των έργων, κατά παραγγελία των αναδόχων». Επίσης επισήμαναν ότι η εφαρμογή των διατάξεων παραπέμπεται σε δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, δηλαδή αποφάσεων που δεν θα τεθούν στη «βάσανο» του κοινοβουλευτικού διαλόγου.