Στο φουλ δουλεύουν το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές μηχανές για την προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν το ελληνικό σχέδιο, να κατατεθεί στην Κομισιόν και να πάρει έγκριση από τα πρώτα κιόλας στην Ευρώπη. Οι συσκέψεις είτε υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη είτε υπό τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα, είτε ξεχωριστά ανά υπουργείο είναι καθημερινές, καθώς το Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο δράσης, τόσο για την οικονομία όσο και για τη διεθνή εικόνα της χώρας.

 Τον Απρίλιο κατατίθεται η τελική πρόταση

 Στο τέλος Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή και τον Απρίλιο θα κατατεθεί η οριστική πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ταχεία έγκριση και την εκταμίευση πόρων ύψους έως και 4 δις ευρώ εντός του 2021. Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα Gerd Hohler υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα (σ.σ. αναφέρεται στο προσχέδιο), ενώ ο ευρωβουλευτής Markus Ferber εξέφρασε «την εκτίμηση από τη γερμανική πλευρά ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης αποτιμάται πολύ θετικά», επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν συνέλεξε από όλα τα υπουργεία το τι το καθένα ήθελε, αλλά κοίταξε εν γένει τι χρειαζόταν η χώρα, απευθύνθηκε στους επιστήμονες και τους ρώτησε τι χρειάζεται για να πετύχει αυτή η ανάκαμψη».

«Πρότυπο η Ελλάδα»

 Θυμίζουμε ότι προ ημερών η αυστριακή εφημερίδα Der Standard έγραφε πως «ειδικά η Ελλάδα θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να αποτελέσει πρότυπο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (RRF) που αποκαλείται Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 «Θα λάβουμε 4 δισεκατομμύρια το 2021»

 Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώνας στο ΕΛΚ επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας. «Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ούρσουλα (σ.σ. Φον Ντερ Λάιεν), ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισεκατομμύρια το 2021», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να στηρίξει προγράμματα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων.