«Το θέμα των ΜΕΘ έχει γίνει αντικείμενο παραπληροφόρησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσής στην προσπάθεια της να καλύψει το τι άφησε πίσω της στο ΕΣΥ καταφεύγει στην επιλογή των ψεμάτων» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που το έθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την πραγματική διαθεσιμότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, απάντησε πως «διαθέτουμε 1123 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, 217 στα ιδιωτικά και 51 στα στρατιωτικά σε σύνολο κλινών ΜΕΘ. Διαθέσαμε από τις υπάρχουσες αποκλειστικά 738 για τους ασθενείς με κοροναϊό.

Οι υπόλοιπες κλίνες καλύπτουν ασθενείς με τον Non covid περιστατικά» και υπενθύμισε πως «Παραλάβαμε 557 κλίνες επί συνόλου 808 κλινών το 2019 και από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία πρόβλεψή κανένα σχέδιο για την δημιουργία κλινών ΜΕΘ. Προφανώς θεωρούσαν ότι ήταν αρκετές ότι επαρκούσαν» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε και στο θέμα που έχει θέσει το σύνολο της αντιπολίτευσής για την ανάγκη επίταξης ιδιωτικών κλινικών, λέγοντας ότι «φυσικά και υπάρχει και ο σχεδιασμός και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα περιστατικά των ασθενών με κοροναϊό», τονίζοντας πως σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε την επαρκή και ασφαλή διαχείριση του κοροναϊού. «Εφαρμόσαμε όταν χρειάστηκε την επίταξη 2 κλινικών στην Θεσσαλονίκη και την διάθεσή ενός κέντρου αποκατάστασής για κοροναϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στην Αθήνα υπάρχει σχεδιασμός για να δοθούν δομές προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές ιδιωτικών κλινικών. Μιλάμε για μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που είμαστε σε συνεννόηση. Μαζί δίνουμε την μάχη ενάντια στη πανδημία. Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όταν χρειαστεί θα διατεθούν και δομείς για να διαχειριστεί covid περιστατικά.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε στο ζήτηματων χειρουργείων που αναβάλλονται είπε, πως «το ΕΣΥ καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών και όχι μόνο των ασθενών με covid». 

«Σε όλο τον κόσμο επικρατεί η μείωση των τακτικών χειρουργείων, όλα τα επείγοντα όμως και τα έκτακτα περιστατικά διεξάγονται κανονικά. Το σύστημα Υγείας εξυπηρετεί και άλλα περιστατικά, κανονικά», συμπλήρωσε ο υπουργός.