Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η yπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε παρέμβαση στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας για τα Δικαιώματα υπενθυμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ότι έχουμε πετύχει διεθνώς την ισότητα των φύλων».

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025»

Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει καθιερώσει συνταγματικά την ισότητα, προσχωρεί στις διεθνείς συμβάσεις και τους μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μέλος διεθνών Οργανισμών που προάγουν την ισονομία, εξελίσσει διαρκώς το νομικό της σύστημα για την πρόληψη και καταστολή των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών, για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής».

Η κ. Κεραμέως μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης η οποία έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για την περαιτέρω διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των φύλων στην πράξη. «Συμμετέχουμε με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025» στο ευρωπαϊκό φιλόδοξο σχέδιο. Στην παιδεία, καλλιεργούμε στα παιδιά μας δεξιότητες και εφόδια που θα τους καταστήσουν ισότιμους, υπεύθυνους, δημιουργικούς πολίτες. Δημιουργήσαμε, επίσης, πλαίσιο για τη συλλογή πληροφοριών για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης για γυναίκες και άντρες, κακοποίησης, σεξουαλικής βίας και της δράσης καταπολέμησής τους»

Μιλώντας για την γυναίκα του 2021, επεσήμανε πως «έχουν όλα τα εχέγγυα να διαπρέψουν σε όλους τους χώρους. Εν μέσω της μεγάλης υγειονομικής πρόκλησης που βιώνουμε βλέπουμε τις γυναίκες να πρωτοστατούν, τις γυναίκες γιατρούς, τις γυναίκες νοσηλεύτριες, τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, τις γυναίκες της εκπαίδευσης, όλες να ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, μητέρες, κόρες, συναδέλφους, που μας γεμίζουν υπερηφάνεια κι αισιοδοξία. Τα στερεότυπα αλλάζουν αργά, αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταρρίψουμε και να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες.

Με στοχευμένες πολιτικές, με αλλαγή νοοτροπίας, με στήριξη από την οικογένεια και συστράτευση, όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους ίσα δικαιώματα. Δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες» συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.