Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά στη διάθεση των συχνοτήτων 5G, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρρακάκη.

Πρώτη η Φινλανδία στη σχετική λίστα

Τα στοιχεία είναι της iDATE Digi World, στην οποία έχει ανατεθεί από την Κομισιόν το 5G Obdseravatory. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της λίστας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Φινλανδία, που αγγίζει το 100% της εναρμόνισης και απόδοσης συχνοτήτων 5G. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 35.7%, ενώ η Ελλάδα, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, βρισκόταν στους ουραγούς.

Στην κατάταξη, την Ελλάδα ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία, με ποσοστό 67% για κάθε χώρα. Υψηλά ποσοστά αναφορικά με την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων συχνοτήτων για το 5G και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60% συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, όπου δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση. Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος, και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σημειώνουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.