«Εφόσον τηρούνται κάποιες βασικές αρχές, συνομιλείς με τον άλλον», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως οι διερευνητικές είναι μια ασφαλής διαδικασία υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας δεν έχει χάσει κάτι από την στιγμή που μπήκε στην συγκεκριμένη διαδικασία».

Παράλληλα ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κοροναϊό είναι μέτρα για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Τέλος εκτίμησε ότι στις διερευνητικές επαφές γίνεται μια ανασκόπηση που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στην Αθήνα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδος -Τουρκίας,
ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ως πολιτικό σύστημα έχουμε καταλήξει ότι εφόσον τηρούνται κάποιες βασικές αρχές δηλαδή δεν έχεις επί παραδείγματι το Τσεσμέ να σου κάνει έρευνες, συνομιλείς με τον άλλο διότι πρώτον θες να μαθαίνεις απευθείας τι γίνεται, να μη στα μεταφέρει κάποιος άλλος και δεύτερον με αυτό τον τρόπο αποτρέπεις πολύ συχνά τις εντάσεις.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε το 2002 να συνομιλήσουμε για να βρούμε λύσεις με την Τουρκία και η οποία μετά από 61 γύρους συνομιλιών δείχνει ότι δεν έχει πετύχει ως τώρα δηλαδή είναι μια μακροχρόνια μέθοδος που δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα αλλά έχει αποτρέψει τις εντάσεις και το πιο βασικό είναι ότι δεν έχει καταλήξει σε δεσμεύσεις είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς. Είναι μια ''ασφαλής'' διαδικασία για αυτό και την προτιμάμε διότι επικεντρώνεται σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και σε 61 γύρους δεν έχουμε χάσει κάτι που μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Την προηγούμενη φορά από ότι κατάλαβα κάνανε μια ανασκόπηση του τι είχε ειπωθεί σε όλες τις προηγούμενες φάσεις των διερευνητικών και τώρα θα εκτιμώ ότι αυτό θα ολοκληρωθεί. Δεν περιμένω κάτι σε αυτή τη φάση στις διερευνητικές διότι θεωρώ ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά. Η Τουρκία έχει το μάτι της στο τι συμβαίνει στην Αμερική, δεν έχει το μάτι της στις διερευνητικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ο υφυπουργός επισήμανε: «Το να λες ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί λόγω της υγειονομικής κρίσεως είναι μέτρα για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών είναι κάτι που σπέρνει στα μυαλά των ανθρώπων φίδια. Διότι αυτό θέλει να λεει όλο αυτό το κίνημα το οποίο είναι κατά των εμβολίων, είναι ότι ο κορονοϊός είναι κάτι ψευδές το θεωρώ απαράδεκτο δηλαδή έρχεσαι και επιβεβαιώνεις όλη αυτή την αντίληψη η οποία υπάρχει».

«Ως προς τα υπόλοιπα είναι η χαρακτηριστική υπερβολή μιας αντιπολιτεύσεως δηλαδή λεει που δίνεται λεφτά, κάνετε ρουσφέτια τα μόνα λεφτά που έχω δει εγώ να φεύγουν από το ελληνικό κράτος είναι λεφτά για να στηριχτούν επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από την κρίση που έχει φέρει ο κορονοϊός αλλά το πρώτο που είπε ότι τα μέτρα είναι για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών το θεωρώ τραγικό και εδώ εντοπίζω το βασικό πρόβλημα σε όλη τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο ανέφερε: «Για πρώτη φορά η Αμερική μιλάει ευθέως για το τι συμβαίνει με παραβίαση του εναερίου χώρου. Δεύτερο σημείο που ακούγεται αλλά έχει ξανακουστεί, είναι πολύ ενοχλημένοι από την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά είναι σαφές ότι η Αμερική δεν θέλει να αφήσει την Τουρκία να φύγει από το μαντρί και της ασκεί πιέσεις με κάθε τρόπο. Της περνάει μήνυμα ''θα είμαστε απέναντι σου σε κάθε βήμα, συμμορφώσου, δες το συμφέρον σου. Κατάλαβε ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις με τη Ρωσία αλλά να έρθεις μαζί μας, έχεις πολλά μέτωπα ανοιχτά''».

«Και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή και δεν φαίνεται είναι μια διαπραγμάτευση άμεση και πλην σαφής ποιο θα είναι το μέλλον της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει ως προνομιακό εταίρο τη Ρωσία υποχρεωτικώς της λεει η Αμερική «χάνεσαι από εμάς». Η Τουρκία έχει πολλά ανοίγματα προς την μεριά της Ρωσίας, δεν είναι οι S400 μόνο, το πυρηνικό εργοστάσιο είναι μικρό κομματάκι, το μεγάλο κομμάτι είναι οι δύο τεράστιοι αγωγοί φυσικού αερίου οι οποίοι μεταφέρουν φυσικό αέριο και καλύπτουν το 60% των αναγκών της Τουρκίας σε ενέργεια. Αυτό είναι η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας για αυτό και θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο η Τουρκία να αλλάξει πορεία», δήλωσε επιπρόσθετα.