«Στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή, θεσμικά θα παρουσιαστεί και το έργο, η εκστρατεία και η μεθοδολογία ενημέρωσης σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων του Εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους. Πως θα γίνει η κατανομή στα μέσα ενημέρωσης από την εταιρία όχι από εμένα» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη που ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την μεθοδολογία της διαγωνιστικής διαδικασίας και την απευθείας ανάθεση, σε μια εταιρία που δεν έχει καμία σχέση και εμπειρία με το χώρο των ομογενειακών μέσων.

 Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κ. Τζάκρη κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για «απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ και την εμμονή της κυβέρνησης να εισάγει ένα καθεστωτικό μοντέλο στρατολόγησης των ΜΜΕ δια μέσου χρήματος» και ζήτησε να "συσταθεί διακομματική επιτροπή που να εγκρίνει το περιεχόμενο του μηνύματος αλλά και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η εταιρία επικοινωνίας».

 Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απάντησε πως «Το κόμμα σας μίλησε για σκάνδαλο για απαράδεκτες διαδικασίες. Η θέση σας πηγάζει από την γνωστή στάση του ΣΥΡΙΖΑ της διαστρέβλωσης και της εκμετάλλευσης κάποιων απολύτως νόμιμων διαδικασιών. Συζητάμε για την ενημέρωση των αποδήμων Ελλήνων προκειμένου που και πως, με ποιο τρόπο θα ψηφίσουν» είπε ο υπουργός και ξεκαθάρισε  «Ο τρόπος που οργανώνεται αυτή η εκστρατεία προβλέπεται στο νόμο 4648/2019 και άρθρο 21 που λέει ότι για την ενημέρωση των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό, η διενέργεια κάθε εργασίας περιλαμβανομένης και της ενημέρωσης των Ελλήνων  εκλογέων γίνεται με τη διαδικασία της απ ευθείας ανάθεσης και έγγραφη συμφωνία».

 Ο υπουργός επεσήμανε στην απάντησή του «Το ψηφίσατε το συγκεκριμένο άρθρο κα Τζάκρη. Το έχετε ψηφίσει και μου λέτε τώρα ότι αυτό που καθορίζει ο νομός, δεν θα το εφαρμόσω και θα εφαρμόσω κάτι άλλο. Εγώ εφαρμόζω μέχρι κεραίας ότι λέει ο νόμος. Τι πιστεύετε «Φωνάζω όποιον νομίζω και του αναθέτω το έργο;» Έγινε όμως έτσι ή ακολουθήθηκε μια άλλη διαδικασία; Έρχεται η υπηρεσία του ΥΠΕΣ και σηκώνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και την δημοσίευσε στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων και έγινε ανακοίνωση στο site του ΥΠΕΣ και στο ΕΒΕΑ. Μάλιστα έγιναν δυο προκλήσεις, για δυο έργα.

 Μιλώντας για την διαδικασία του διαγωνισμού ο υπουργός είπε «Γίνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος εμφανίζονται εταιρίες. Γίνεται η διαδικασία, ανοίγονται οι προσφορές και το κριτήριο της κατοχύρωσης ήταν όποιος έδωσε τα πιο πολλά και δίνεται στον μειοδότη» απάντησε ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε «Θέλατε να το δώσουμε κάπου αλλού, μήπως». 

 Ο υπουργός επανέλαβε ότι «Έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ανατίθεται το έργο στο μειοδότη και εσείς ζητάτε σύσταση διακομματικής επιτροπής για να αποφασίσουμε που θα δώσουμε το έργο; Είστε με τα καλά σας! Τι έχετε πάθει, δεν έχετε τίποτα να πείτε και λέτε αυτά τα πράγματα; Εγώ έχω συνηθίσει να ακούω ότι να ‘ναι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μέμφεστε υπάλληλους σε αυτήν την διαδικασία; Αναρωτιέστε αν αυτοί οι άνθρωποι που σας ακούνε να λέτε «ότι κάνουν δουλίτσες και σκάνδαλα » να προσβληθούν και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη;

 Ο κ. Βορίδης τόνισε πως «Την συγκεκριμένη εταιρία,  ούτε την γνωρίζω, ούτε και ασχολούμαι με εταιρίες. Σηκώθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος όποιος ήθελε δήλωσε. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ασχολείται με αυτά και κατά την γνώμη μου ούτε και δική σας. Δεν ενδιαφέρομαι ούτε για media ούτε για τα media shop ούτε για κανέναν. Ούτε τους γνωρίζω πάρα μόνο στα πλαίσια της εργασίας που έχουν να κάνουν».

 Απευθυνόμενος στη κ. Τζάκρη σημείωσε « δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών γιατί εσείς δεν θέλατε να διευρύνουμε την ψήφο. Να τα βγάλουμε τα φίλτρα αύριο το πρωί,  ελάτε τα δυο χρόνια παραμονής στα 35 να τα αλλάξουμε, για να ακούσω τον τομεάρχη σας να δεσμεύετε» είπε και συνέχισε «Έχετε ένα ενδιαφέρον, όχι ειλικρινές για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των Ελλήνων αποδήμων. Εγώ δεν παριστάνω τον επικοινωνιολόγο ούτε τον ειδικό των media. Η εταιρία θα σας τα παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή το project και θα πείτε τις απόψεις σας. Και βεβαίως μέσα από μια πολύ ανοικτή και καθαρή διαδικασία, προσέξτε τι λέτε μέχρι τότε, τι λέτε για τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή γιατί θα εκπλαγείτε από τον τρόπο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.