Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley, στην οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρότασής του για Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.

Η Αμερικανίδα παρουσιάστρια θύμισε στους τηλεθεατές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν «ο πρώτος ηγέτης στην Ε.Ε. που έκανε την πρόταση τον περασμένο Ιανουάριο», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι είναι «χαρούμενος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την ιδέα, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού


Διευκρίνισε ότι πρόκειται για «μια ψηφιακή απόδειξη ότι είτε έχεις εμβολιαστεί είτε έχεις αρνητικό τεστ (για τον κορονοϊό) είτε έχεις αναρρώσει από τον κορονοϊό». Το πιστοποιητικό αυτό θα επιτρέπει όπως είπε ο κ Μητσοτάκης στους τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα «χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και χωρίς να περνούν από τεστ στα σύνορα».

Στις 15 Μαϊού η θερινή τουριστική περίοδος

Εκτίμησε δε ότι η θερινή τουριστική περίοδος στη χώρα μας θα ξεκινήσει «γύρω στις 15 Μαϊου». Επεσήμανε επίσης ότι, σε σχέση με τους τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως έκανε ήδη με το Ισραήλ, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα ταξιδεύουν όσο πιο εύκολα γίνεται, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Θα επιστρέψουμε στις κανονικές δραστηριότητες τον Μάιο

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέχεια σχετικά με την πανδημία και ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου «όλοι οι άνω των 60 ετών και όλοι με βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κι έτσι θα αφαιρέσουμε μεγάλο κομμάτι της πίεσης από τα νοσοκομεία μας και θα επιστρέψουμε στις κανονικές δραστηριότητες τον Μάιο».

Αναγνώρισε την κούραση του κόσμου σε σχέση με την πανδημία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση την εκτίμηση ότι σε δέκα μέρες από σήμερα περίπου το κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας θα αρχίσει να υποχωρεί και είπε πως «μέσα στο επόμενο 48ωρο» θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πως θα ανακτώνται σταδιακά «κάποιοι βαθμοί ελευθερίας», αναφερόμενος δηλαδή στο άνοιγμα από την επόμενη εβδομάδα ορισμένων δραστηριοτήτων. Αναγνώρισε επίσης την κούραση του κόσμου σε σχέση με την πανδημία.

Αιχμές για την  καθυστέρηση της Ε.Ε. στο θέμα των εμβολίων


Στη συνέντευξή του στο CNN, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την καθυστέρηση που παρουσιάζει η Ε.Ε. στο θέμα των εμβολίων, λέγοντας πως «Η Ευρώπη είναι μερικούς μήνες πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον ρυθμό εμβολιασμού» και ξεκαθάρισε ότι «μέχρι νεωτέρας», εκτός δηλαδή αν στο προσεχές διάστημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλάξει την απόφασή του, η Ελλάδα θα συνεχίσει κανονικά τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για έκδοση ομολόγου: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών

Κλείνοντας τη συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην έκδοση ομολόγου 30ετούς από την Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «σημάδι ότι ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών». «Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η έκδοση τέτοιου ομολόγου πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη.