Ελληνοφρένεια (επανάληψη)
Ελληνοφρένεια (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
21-03-18_0005__DPR4629
Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι διεθνείς επενδυτές και δανειστές πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας

Έρχεται υποστήριξη-ρεκόρ για την ενεργειακή απόδοση και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις στη χώρα

Έπεσαν υπογραφές με την ΕΤΕπ για τα προγράμματα «Ηλέκτρα» και «Α. Τρίτσης»

Την υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρακολούθησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της και ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος δε στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με 30ετές ομόλογο, ο επισήμανε ότι «οι διεθνείς επενδυτές και πιστωτές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας».

21-03-18_0017__DPR4893_3

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ δεσμεύεται να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 875 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε σήμερα θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε τοπικά έργα υψηλού αντικτύπου τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος ενεργειακής απόδοσης Ηλέκτρα και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνης Τρίτσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

«Οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αντανακλά το όραμα των Ελλήνων εταίρων μας να αυξήσουν τις επενδύσεις προτεραιότητας και τη στενή συνεργασία με την ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα στην Αθήνα και το Λουξεμβούργο», δήλωσε επιπρόσθετα.

21-03-18_0018__DPR4841

Οι συμφωνίες χρηματοδότησης για τα πρώτα δάνεια της ΕΤΕπ για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Δημήτριο Σταμάτη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, στο πλαίσιο διαδικτυακής τελετής παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Η σημαντικότητα καθώς και το θετικό αντίκτυπο των δύο επενδυτικών προγραμμάτων τονίστηκαν από τους Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, Υπουργό Οικονομικών και Κυβερνήτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστο Σταϊκούρα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη καθώς επίσης τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Παρευρέθηκε και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Χριστίνα Γιοβάνη.

Στήριξη της ΕΤΕπ για ένα πιο πράσινο μέλλον

Η πιο πρόσφατη υποστήριξη της ΕΤΕπ για έργα κλιματικής δράσης στην Ελλάδα θα επιτρέψει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τη μείωση της χρήσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την προστασία από τους σεισμούς, και για υπηρεσίες παροχής ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων, στο πλαίσιο δύο πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Το πρόγραμμα Ηλέκτρα θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια της χώρας, ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα ενισχύσει τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις.

500 εκατ. ευρώ για βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα

Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει 25ετές δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με στόχο την ενίσχυση των βιώσιμων αστικών επενδύσεων σε πόλεις ανά την Ελλάδα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται προγράμματα για τη βελτίωση των παροχών ύδατος και επεξεργασίας λυμάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων, την οδική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, προγράμματα έξυπνων πόλεων, προστασίας από πλημμύρες, προστασίας από τους σεισμούς στα σχολεία και βελτίωσης των μέτρων δημόσιας υγείας κατά του COVID-19.

Η νέα πρωτοβουλία βιώσιμων αστικών επενδύσεων θα αυξήσει τις επενδύσεις προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπλασης πόλεων. Επιπλέον, θα αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της ελκυστικότητας για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα.

375 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια

Η ΕΤΕπ συμφώνησε επίσης να χορηγήσει 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος Ηλέκτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η νέα επένδυση θα βελτιώσει τη μόνωση, θα αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο εξοπλισμό θέρμανσης και ψύξης και θα αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα δημόσια κτίρια και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα Ηλέκτρα αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια τουλάχιστον κατά 30%, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρόγραμμα θα διευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα διαχειρίζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συνοψίζοντας αναμένονται:

  • Νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ύψους 875 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της εθνικής υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης Ηλέκτρα και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνης Τρίτσης
  • Νέες επενδύσεις για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, της δημόσιας υγείας και της προστασίας από σεισμούς
  • Τοπικά προγράμματα αναβάθμισης σχολείων, νοσοκομείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ επιβεβαιώνει την υποστήριξη της δράσης για την κλιματική αλλαγή και τις βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω στήριξης-ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου το 2020
Αξιοποιώντας τη συμμετοχή-ρεκόρ του Ομίλου ΕΤΕ στην Ελλάδα

Πριν από την ανακοίνωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer και ο Αντιπρόεδρος Christian Kettel Thomsen συζήτησαν για τη νέα στήριξη-ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου στην Ελλάδα που συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και των Ελλήνων εταίρων τους, καθώς και για τις προτεραιότητες για μελλοντικές δράσεις.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:


Αγαπητέ Werner είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Μακάρι να μπορούσατε να είχατε έρθει στην Ελλάδα για την υπογραφή αυτών των δύο πολύ σημαντικών συμβάσεων. Αλλά δυστυχώς στην εποχή της πανδημίας είμαστε υποχρεωμένοι να να κινούμαστε διαφορετικά.

Αγαπητοί Υπουργοί, η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία.

Όπως γνωρίζετε, αγαπητέ Werner, χθες η Ελλάδα βγήκε στις διεθνείς αγορές και για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια εξέδωσε 30ετές ομόλογο. Η ζήτηση ήταν δεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό που ζητούσε η Ελλάδα και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά όσων επενδύουν σε αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος.

Αυτή είναι ένδειξη πως οι διεθνείς επενδυτές και πιστωτές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας. Και πιστεύω πως τα δύο δανειακά προγράμματα που θα υπογράψουμε σήμερα εστιάζουν ακριβώς στον τομέα της ανάπτυξης, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Είτε αυτό έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων, γραφείων, μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», είτε συνδέεται με τη στήριξη μικρών και μεσαίου μεγέθους επενδύσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αειφορίας στους Δήμους μας. Αμφότερα αυτά προγράμματα θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη μετάβαση προς ένα μέλλον πιο καθαρό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Θα ήθελα να εστιάσω συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμυρίων που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να στηρίξει τους Δήμους και να ενδυναμώσει την προσπάθεια τους προς ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Το μέλλον αυτό σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την προστασία της κοινωνίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως θύελλες, πλημμύρες και κύματα καύσωνα. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίνει στους Δήμους της Ελλάδας τα οικονομικά εργαλεία για την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων, με έμφαση σε αυτούς τους καίριους τομείς που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσθέτετε τη χρηματοπιστωτική ισχύ σας στα κεφάλαια της ελληνικής κυβέρνησης για να φτάσουμε στο σύνολο των 2,5 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη Δήμων. Θεωρώ αυτό το πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια και είμαι βέβαιος πως οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη συμμερίζονται ακριβώς αυτή την αίσθηση.

Έχουμε λάβει εκατοντάδες προτάσεις από Δήμους. Τους έχουμε δώσει την πρωτοβουλία κινήσεων ώστε να μας πουν ποια είναι τα έργα που οι ίδιοι θεωρούν απόλυτης προτεραιότητας για τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει ένα έντονο το τοπικό στοιχείο, ένα ισχυρό στοιχείο περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής σε αυτές τις προτάσεις.

Κλείνοντας, καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της και ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας.

Ξέρω πόσο μεγάλη αξία έχετε εναποθέσει στη σχέση Ελλάδας και ΕΤΕπ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά Werner, εσάς και την ομάδα σας αλλά και την ομάδα σας εδώ στην Αθήνα, που φροντίσατε να έχουν ενταχθεί ήδη στον προγραμματισμό μία σειρά νέων projects που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της ΕΤΕπ. Είμαι σίγουρος πως όταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία για τα καλά θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε στην Ελλάδα και να μας επισκεφτείτε. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε κι άλλες ενδιαφέρουσες συμφωνίες.

Ευχαριστώ και πάλι για όλη την στήριξη. Ο λόγος σε εσάς.