Ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του και θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου: «Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 Μαρτίου με την ευκαιρία του διήμερου εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο κ. Mishustin θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της 24ης Μαρτίου θα παραστούν στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός του Ρώσου πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ,ο πρίγκηπας Κάρολος σε μια συμβολική κίνηση για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση θυμίζοντας έντονα τη τότε συμμαχία των ισχυρών της Ευρώπης στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αργότερα θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή το βράδυ της ίδιας μέρας η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει δεξίωση -δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι εορτασμοί

Υψηλόβαθμη αναμένεται και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην παρέλαση, ωστόσο ακόμη δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», επίσης, αναμένεται να δώσει το παρόν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, Άντρη, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το ποιος θα μεταβεί στην Αθήνα από τις ΗΠΑ.

Λιτή αλλά και επιβλητική παρέλαση

Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο ΓΕΕΘΑ προετοιμάζουν μια απλή, λιτή αλλά και επιβλητική παρέλαση, για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ' όψιν την συγκυρία με την πανδημία που έχει ανατρέψει ό,τι θεωρούσαμε κανονικό ή φυσιολογικό.

Οι έφιπποι, οι τσολιάδες, τα μαχητικά και η παρέλαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», ισχυρό είναι το σενάριο να δώσουν το «παρών» και έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές, δίνοντας τη σκυτάλη στην πλήρη στρατιωτική παρέλαση: μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σμήνη αεροσκαφών πάνω από το Σύνταγμα, χωρίς να αποκλείονται κοινές πτήσεις αμερικανικών μαχητικών τα οποία θα βρίσκονται μερικά 24ωρα πριν στη Σούδα με τα ελληνικά F-16.

Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια λόγω πανδημίας

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό η πανδημία υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει το πλάνο της. Τελικώς δεν θα τελεστούν τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Σημειώνεται ότι τα επίσημα εγκαίνια αναβάλλονται πιθανότατα για τον Ιούνιο.