Όλο το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση με δεκάδες τολμηρές πολιτικές και δισεκατομμύρια ευρώ στηρίζει την εργασία και την επιχειρηματικότητα με στόχο τη γρήγορη ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Επιστρεπτέα προκαταβολή μεγάλο μέρος της οποίας θα μείνει υπέρ των επιχειρήσεων, κάλυψη του συνόλου ή μέρους των μισθωμάτων, πληρωμή εργαζομένων για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αναστολή φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση τόκων και αναστολή καταβολής δόσεων τραπεζών, κάλυψη κόστους παγίων δαπανών και πολλές ακόμη πολιτικές που κρατούν όρθια την οικονομία. Ένας μεγάλος κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία είναι ο κλάδος της εστίασης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης για προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ παραμένει αβέβαιη η ημερομηνία λήξης της αναστολής και η επαναφορά του κλάδου σε συνθήκες κανονικότητας. Μια παράμετρος ωστόσο που είναι εξαιρετικά σημαντική έχει να κάνει με τον χαμένο χρόνο της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εστίασης. Το επιχειρηματικό πλάνο μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα σε αυτόν τον κλάδο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διάρκεια της μίσθωσης, εντός της οποίας θα πρέπει να γίνει η απόσβεση μιας μεγάλης επένδυσης σε πάγιο εξοπλισμό και κατασκευές αλλά των δαπανών της άυλης εμπορικής αξίας. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν ο χρόνος της μίσθωσης «τρέχει» αλλά η επιχείρηση είναι κλειστή (!). Με άλλα λόγια, η λύση δεν είναι μόνο η καταβολή των μισθωμάτων που με τόλμη ανέλαβε να καταβάλλει η πολιτεία στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης.

Με αυτή ακριβώς τη σκέψη, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα της αγοράς και με δεδομένο πως η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης απορροφά κάθε ημέρα χρόνο από τη συμβατική διάρκεια της μίσθωσης πρότεινα στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη να υπάρξει μια πρόβλεψη για την παράταση της διάρκειας των επαγγελματικών μισθώσεων στο χώρο της εστίασης για διάστημα ίσο με το διάστημα στο οποίο οι επιχειρήσεις ήταν σε αναστολή με κρατική εντολή. Πιστεύω πως μια τέτοια ρύθμιση θα είναι επωφελής τόσο για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα αναπληρώσουν τον νεκρό χρόνο, όσο και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν κάθε λόγο να συνεχιστεί η μίσθωση και να εισπράττουν κανονικά τα μισθώματα που έχουν συμφωνηθεί. Η στήριξη της αγοράς και η γρήγορη ανάκαμψη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και η κυβέρνηση αποδεικνύει κάθε μέρα πως έχει τα γρήγορα αντανακλαστικά και τις σωστές επιλογές για να το κερδίσει.