«Το πρόβλημα ‘’Τουρκία’’ πια  είναι ένα ευρωπαϊκό δυτικό πρόβλημα, ένα ευρύτερο πρόβλημα που ξεφεύγει κατά πολύ από τα αμιγώς ελληνοτουρκικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Βλέπετε μια Τουρκία σήμερα φορτηγό χωρίς φρένα. Έχουν εκπλαγεί οι πάντες με όλο το κακό που γίνεται στο τουρκικό χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, στην τουρκική λίρα και στις περιπέτειες στις οποίες μπαίνει η Τουρκία διότι πέρα από τα οικονομικά φαίνεται ότι στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι θεσμοί, υπάρχει ενός ανδρός αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

«Υπάρχει ένας Ερντογάν και ένας προσωπικός οικογενειακός κύκλος γύρω γαμπρών, κουνιάδων, ξαδελφών και διαφόρων αυλοκολάκων που δεν ξέρουμε τι του λένε ο οποίος αδυνατεί να πάρει την οποιαδήποτε σώφρονα απόφαση και πολλές φορές πέρα από τα ελληνοτουρκικά, είναι και αυτοκτονικός», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό που έκανε ξημερώματα του Σαββάτου είδατε το κόστος που έχει το τεράστιο στην τουρκική οικονομία και κοινωνία. Η Τουρκία έχει μπει σε μεγάλη περιπέτεια και αυτό πλέον συνειδητοποιείται και στο Βερολίνο, πέρα από το Παρίσι και τους υπόλοιπους που είχαν μια μεγαλύτερη εγρήγορση στο ζήτημα , ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί και οι πιο καθυστερημένοι στη σωστή ανάγνωση της τουρκικής πραγματικότητας πλέον πείθονται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Καμιά φορά υπάρχει ένας μηδενισμός και μια μεμψιμοιρία στο δημόσιο διάλογο, πρέπει πάντα να κρατάμε τη σοβαρότητά μας φυσικά, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αιθεροβάμονες ή για θριαμβολογίες αλλά οπωσδήποτε η Ελλάδα μας τα τελευταία 200 χρόνια έχει πετύχει πολλά και πρέπει να είναι περήφανη. Και είναι περήφανη και σήμερα ως φάρος ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την περιοχή της».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν «μαζεύτηκε» λόγω του φόβου των κυρώσεων, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Οπωσδήποτε αυτό, επίσης η κακή σχέση με την Αμερική και ο ευρύτερος κλοιός ο οποίος έχει δημιουργηθεί πέριξ της Τουρκίας όχι μόνο χάρη στις δικές μας διπλωματικές προσπάθειες, εξαιτίας κατ’ εξοχήν της επιθετικότητας της Τουρκίας και της φιλοδοξίας της να ηγεμονεύσει στην περιοχή κάτι που δεν θέλουν ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Αιγύπτιοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Αμερικάνοι ούτε κανένας άλλος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τις σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής, ανέφερε: «Υπάρχει μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης της Δύσης, δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο κάποιοι πιστεύουν γιατί υπάρχουν και εδώ συμφέροντα αντικρουόμενα κατ’ εξοχήν στο ζήτημα της αντιμετώπισης της Κίνας αλλά οπωσδήποτε και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι η Δύση ενωμένη παραμένει πανίσχυρη. Η Δύση δηλαδή η Ευρώπη , η Αμερική, η Ιαπωνία, η Αυστραλία παραμένουν πάνω από το 50% της παγκόσμια οικονομίας, πάνω από το 80% της παγκόσμιας τεχνολογίας, των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών και άρα ενωμένη η Δύση μπορεί ακόμα να καθορίζει τις διεθνείς εξελίξεις».

«Είναι κάτι το οποίο δεν είχε καταλάβει φαίνεται ο κ.Τράμπ παρασυρμένος από τον λαϊκισμό του και το ανερμάτιστο της εξωτερικής του πολιτικής το οποίο όμως τώρα το ξέρει παρά πολύ καλά ο Μπάϊντεν. Οι ευρωπαίοι τον αναμένουν με μεγάλη προσμονή», υπογράμμισε.