Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου συζητάει κατ’ αρχάς την υγειονομική κρίση και το ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν σε σχέση με το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρουν ότι αυτό βελτιώνεται ικανοποιώντας Κύπρο και Ελλάδα.

Συνεπής με την έκθεση Μπορέλ

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο των συμπερασμάτων βελτιώνεται ως προς τις λεκτικές του διατυπώσεις στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» της ΕΕ. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.