Ο πολεµοχαρής «αναθεωρητισµός» του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και η αµφισβήτηση ελληνικών εδαφών δηµιουργούν ένα νέο σκηνικό, που ξεκάθαρα πλέον αφορά και τη συµµαχία της Δύσης. Η Αγκυρα απειλεί να «ανάψει φωτιές» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Για τον λόγο αυτόν, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ εκδηλώνονται έντονες πολιτικές αποδοκιµασίες της Αγκυρας και εµφανίζονται δηµοσιεύµατα του Τύπου που επικρίνουν τον Ερντογάν, συγκρίνοντάς τον µάλιστα µε τον Ρώσο εισβολέα Πούτιν.

Τα λάθη στης Ιστορίας

Ο ξέφρενος πολιτικός τυχοδιωκτισµός της Αγκυρας και οι παρανοϊκές απόψεις του Ερντογάν για την ανάγκη της σηµερινής Τουρκίας να διορθώσει «λάθη» της Ιστορίας και να επανακτήσει «οθωµανικά» εδάφη, που σήµερα «παρανόµως» ανήκουν στην ελληνική επικράτεια (!), έπεισαν (επιτέλους) τη Δύση ότι η σηµερινή Τουρκία είναι ένας άκρως επικίνδυνος διεθνής ταραξίας. Η δραστηριότητα της διπλωµατίας της Αθήνας έπαιξε τον δικό της ρόλο σε αυτό τον τελευταίο καιρό.


Με τα όσα λέει και κάνει αυτή τη χρονιά, και ειδικότερα τις τελευταίες εβδοµάδες, ο Τούρκος αρχηγός, ως φορέας «ανεξάρτητης» εξωτερικής πολιτικής, έχει προκαλέσει προβλήµατα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και µε τη συµπεριφορά του ανέδειξε στη Δύση το ερώτηµα κατά πόσον µπορεί να υπολογίζεται σήµερα η Τουρκία ως χώρα σύµµαχος στο ΝΑΤΟ. Οµως, η «παρτίδα» είναι ακόµη ανοικτή και παίζεται µε τον Ερντογάν.

Εγρήγορση

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση δεν καθησυχάζεται από τις εκτιµήσεις δυτικών διπλωµατικών κύκλων, που εκτιµούν ότι ο Ερντογάν «κατά βάθος» δεν προτίθεται να ανοίξει πολεµικό µέτωπο απέναντι στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτοί ότι η Αγκυρα θέλει «µόνο» να ασκήσει στρατιωτικές πιέσεις στην Αθήνα τόσο ισχυρές, ώστε να προκύψει επιτακτική η ανάγκη «διαλόγου» µε την Αθήνα, που για τον Ερντογάν σηµαίνει «διαπραγµάτευση» επί των τουρκικών απαιτήσεων.

Ας σηµειωθεί ότι η ελληνική διπλωµατία ικανοποιείται µεν από το γεγονός της αποδοκιµασίας του Ερντογάν από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά δεν εκτιµά το στοιχείο αυτό ως «στέρεο εργαλείο» αποτροπής των τουρκικών επιθετικών κινήσεων. Επιπλέον, η Αθήνα δεν αγνοεί ότι η καταγγελία των τουρκικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών Συνθηκών και των αποφάσεων του ΟΗΕ ποτέ δεν εµπόδισε τους εθνικιστές της Αγκυρας να προχωρήσουν στους στρατηγικούς στόχους τους, όπως συνέβη και µε την περίπτωση της στρατιωτικής κατοχής εδαφών της Κύπρου.

Για την απόκρουση

Η Αθήνα επικεντρώνεται σήµερα στην οπωσδήποτε απόκρουση των προσπαθειών της Τουρκίας να επιβάλει ένα «γκριζάρισµα» του Αιγαίου µε «οθωµανικά» νησιά, µια στρατηγική ουδετεροποίησή του, η οποία θα αποτελούσε ένα βαθύ γεωπολιτικό τραύµα στην Ελλάδα, µια ιστορική εθνική ήττα. Εκεί όπου βρίσκονται σήµερα τα πράγµατα, οι Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε., στις 23 του µήνα, και του ΝΑΤΟ, στις 28, δεν µπορεί να µη βάλουν στο τραπέζι την υπόθεση της αντι-δυτικής, πολεµοχαρούς πολιτικής της Τουρκίας, που στόχο της έχει τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις

Η ελληνική διπλωµατία εκτιµά ότι, εφόσον η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα-µέλος του ΝΑΤΟ, µετέχει στη στρατηγική της συµµαχίας της Δύσης που προωθεί η Ουάσινγκτον, αναπόφευκτα εµπλέκεται στη µείζονα επιλογή των ΗΠΑ να κινηθούν στρατηγικά σε ένα διπλό «µέτωπο» Ρωσίας και Κίνας. Η Ελλάδα µέσα σε ένα τέτοιο «µεγάλο παιχνίδι» δεν µπορεί να µετέχει έχοντας ανοικτό και «κοχλάζον» το πρόβληµα της στρατιωτικής πίεσης που της ασκεί ο νεο-οθωµανικός «αναθεωρητισµός».

Ήδη η Αθήνα, πέραν της Τουρκίας, έχει σήµερα «απέναντί» της εχθρική τη Ρωσία στην υπόθεση της Κύπρου, καθώς και το Ιράν στην υπόθεση της θαλάσσιας µεταφοράς ενέργειας. Την ίδια ώρα, η Κίνα, µε την οποία η Ελλάδα έχει ουκ ολίγες οικονοµικές σχέσεις, εκδηλώνεται πλέον ευθέως και µε σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ.

Δεν προσκαλείται

Ας σηµειωθεί, δε, ότι σε µία ακόµα διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που οργανώνει η Ιταλία σε συνεργασία µε τον ΟΗΕ για τις 22 Ιουνίου, στη Ζυρίχη, και µε συµµετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερµανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν προσκαλείται. Κι αυτό παρότι το διεθνώς παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο εγείρει σοβαρό ζήτηµα ασφαλείας για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Περίπλοκο, λοιπόν, το διεθνές τοπίο. Αυτόν τον µήνα πολλά θα κριθούν ίσως για την Ελλάδα. Ευρωπαίοι, Αµερικανοί και ΝΑΤΟ είναι λεπτοµερώς ενηµερωµένοι από την Αθήνα για τον υψηλό βαθµό επιθετικότητας της Τουρκίας, που µπορεί να οδηγήσει και σε πόλεµο.

Η κυβέρνηση αναµένει να διαπιστώσει στις Συνόδους Ε.Ε. και ΝΑΤΟ τον βαθµό ανοχής της Δύσης προς τον ισλαµιστή Ερντογάν, που απειλεί να ανοίξει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο µια µεγάλη «τρύπα» στο πλέγµα των στρατηγικών σχεδίων της Δύσης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2022.