Μεγάλο βάρος και σε αυτήν την ιστορική στιγμή για τη χώρα σήκωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος σε αντίθεση με άλλους προκατόχους του, είχε α) και διαρκή παρουσία σε όλα τα επετειακά δρώμενα του διημέρου και β) ενεργό ρόλο, φροντίζοντας παράλληλα να βάζει στην ατζέντα των άτυπων συνομιλιών με τους υψηλούς επισκέπτες, τις ελληνικές θέσεις και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως σε σχέση με τη γείτονα.

Σήμερα μετά την εμβληματική παρέλαση, κατέβηκε στο δημαρχείο της Αθήνας όπου ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κώστας Μπακογιάννης απένειμε στον πρίγκιπα Κάρολο το Χρυσό μετάλλιο αξίας της πόλης των Αθηνών. «Έχουμε ακόμη δραστηριότητα, θα πάμε στο αεροδρόμιο για τα αποχαιρετιστήρια» έλεγε στα parapolitika.gr τονίζοντας ότι «τα δυσκολότερα ήταν το πρωί με το πολύ κρύο».

Παρά την κόπωση, πάντως, ο κ. Δένδιας δεν έχασε το χιούμορ του καθώς τα αποτελέσματα των επαφών χαρακτηρίζονται αρκούντως ικανοποιητικά. Άρα, «ο ρόλος της μαντάμ ντε κομπανί αποδείχθηκε ουσιαστικός» κι άλλωστε δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά αφού ο πρίγκιπας Φίλιππος, πατέρας του Κάρολου, έχει γεννηθεί στην έπαυλη του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής και αναφοράς του υπουργού.